Раждането във вода означава раждането на бебето или поне част от вашето раждане, да се случи докато сте в басейн за раждане, пълен с топла вода. Няма научни доказателства, въз основа на които да се смята, че водното раждане не е безопасно за майката или бебето.

Някои от предимствата на раждането във вода са:

 • облекчаване на болката
 • компенсиране на нуждата от анестезия
 • позволява физиологичният процес да се разгърне със собствено темпо
 • липса на намеса в естествения процес на раждане
 • може да се съкрати продължителността на раждането
 • спомага за по-лесното отпускане
 • създава чувство на контрол
 • подобрява се притока на кръв към матката
 • водата помага да се движите по-лесно и по-активно
 • спомага по-добрата фетална позиция
 • спомага се спонтанното раждане на главичката на бебето, без никой да я докосва
 • има намален риск от тежки разкъсвания

️Най-често потенциални рискове, които се изтъкват са неонатална аспирация на вода, хипотермия и неонатална инфекция.
Всички налични изследвания обаче показват, че това не са реалистични възможности по време на раждане във вода.

Аспирация

Проучвания показват, че новороденото бебе има няколко вградени механизма, които предотвратяват вдишването на вода или изобщо дишането, докато главата му все още е потопена във водата.

Дихателните движения на бебето, които обикновено се случват в утробата, започват от 10-та седмица и спират при около 4 см разкритие на шийката. Смята се, че това се дължи на повишените нива на простагландини Е2 в този период, което пък резултира в намаляване или спиране на феталните дихателни движения по време на процеса на раждане. Това по естествен начин предотвратява дишането или вдишването на вода от бебето.

Още един фактор е температурната разлика. Водата в родилния басейн е толкова близка до телесната, че организмът на бебето не реагира на нея. Така бебето си поема първа глътка въздух не във водата, а при допира със студения въздух на повърхността.

Друг фактор е рефлексът на гмуркане (the dive reflex) – първото нещо, което повечето бебета ще направят веднага след раждане е да преглътнат, а не да вдишат. Когато субстанцията, която влиза в гърлото на бебето, е течна, глотисът се затваря и бебето гълта тази субстанция вместо да я вдиша.

Други инхибиторни фактори включват липсата на допир до главата, липсата на контакт между хеморецепторите на бебето с атмосферния кислород и въглероден диоксид, и липсата на гравитационно привличане върху главата на новороденото, докато раждането приключи и цялото тяло се плъзне във водата.

При раждане във вода под наблюдението на обучен персонал, бебето се повдига внимателно от водата и се поставя на гърдите на майката, което насърчава поглъщането на секретите в устата и тихата будна физиология на новороденото. Това позволява на новороденото да започне да диша нормално без страдание или паника.

Хипотермия

Неонаталната терморегулация се подобрява от увеличеното капилярно кръвоснабдяване на кожата поради 20% увеличение на обема на кръвта на новороденото, която се случва блгодарение на отложеното клампиране на пъпната връв.

Освен това след водното раждане бебето се поставя веднага върху гърдите на майката, за да се осъществи първи контакт кожа до кожа, което е и най-доброто средство за поддържане на топлината на бебето. Лицето и главата се избърсват с мека суха кърпа, гръбчето също се покрива с кърпа. Това гарантира, че температурата на бебето се поддържа стабилна след раждането.

Инфекция

Раждането във вода не може да предизвика вагинална инфекция, защото водата не навлиза във влагалището при нормални условия.

Фекалното замърсяване на водата в басейна също не е основателна опасност поради ефекта на разреждане на водата, която всъщност осигурява правилната среда за здравословно колонизиране на червата на бебето с вагинална и фекална майчина флора.

Изследванията при раждането във вода за стрептококова инфекция от група B показват, че колонизацията от бактерии е по-малка при тези жени, отколкото при стандартно раждане.

Важно e цялото оборудване, използвано по време на раждането във вода, да е или за еднократна употреба, или да може да се почиства и дезинфекцира изцяло.

Източници:

Birth, Bath, and Beyond: The Science and Safety of Water Immersion During Labor and Birth. Harper, B. J Perinat Educ. 2014 Summer; 23(3): 124–134. doi: 10.1891/1058-1243.23.3.124.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4210671/