Има изразена тенденция към по-късно майчинство във всички развити страни. През последните 20 години броят на жените, които раждат първо дете на възраст над 35-40 години е почти 3 пъти повече. Постепенно отпада обидното понятие „възрастна първескиня” и бременността и раждането след 40 години престават да бъдат толкова необичайни. Много изследвания показват, че бременността и раждането след 35 години не представляват толкова сериозна заплаха, както се е смятало преди.

Безспорно късното майчинство има своите проблеми. Има данни, че жените над 35-40 години забременяват по-трудно, по-трудно износват бременността, по-често имат усложнения като диабет и високо кръвно налягане. Другият проблем е, че зрялата възраст на родителите повишава риска от генетични заболявания при плода.Още един минус на раждането в зряла възраст е, че родителите трябва да се ограничат само с едно дете или да планират втора бременност много скоро след първата. Но има и предимства и бих искала тук да се фокусираме върху тях.

Ако жената планира раждането на първото си дете след 35-40-годишна възраст, си струва да  се подготви за това събитие предварително. Важно е да следи за здравословното си  състояние, да се храни балансирано, да прави физически упражнения, за да поддържа тонуса на мускулите си и да контролира теглото си (защото наднорменото тегло създава  допълнителни проблеми при износването на бременността и по време на раждане). Желателно е да се откаже от вредни навици като тютюнопушене и алкохол, да лекува  придружаващи заболявания и инфекции. Препоръчва се да направи разширени изследвания и консултация с различни специалисти – акушер-гинеколог, ендокринолог,  кардиолог, психолог и други при необходимост. 

За жената в средна зряла възраст, която е посветила младите си години на кариера,  бременността е възможност да опита себе си в напълно нова роля.

Освен материално благосъстояние, жената е натрупала жизнен опит, умение да си поставя цели и приоритети. За нея бременността е добре обмислена, не е случайна, тя е подготвена психологически за нея, а това е изключително важно, защото психологическата готовност към майчинството настъпва много по-късно, отколкото биологичната.

Ако физически оптималният срок за раждане настъпва приблизително на 22  години, то психологически и емоционално, жената става готова за майчинството около 10  години по-късно – на 30-35 години. Психолозите смятат, че бременността в по-зряла  възраст е по-благоприятна, отколкото в ранната младост. Жената приема състоянието си по-спокойно, изложена е на по-малко стрес, има по-малко вътрешни конфликти. Тя е по дисциплинирана и по-отговорна към здравето си. Много от тези родители възприемат раждането на дете като подарък от съдбата.  

Жените в средна зряла възраст често са твърдо стъпили на краката си, постигнали са  определени успехи в професионалната си дейност и са сигурни, че известно време след  раждането ще се върнат към работата си. Всичко това им позволява да гледат към  бъдещето с по-голям оптимизъм.  

Родителите в средна зряла възраст, за разлика от младите, отделят повече време на  възпитанието на детето. В резултат на това «късните» деца изпреварват връстниците си в  интелектуалното и физическото си развитие. (Tearne, 2015). Смятам, че това се дължи на  атмосферата на любов и взаимно разбиране в семейство, в което се е родило дълго чакано  и желано дете. Тези жени по-добре изпълняват ролята си на родител, благодарение на своята зрялост и психологическа устойчивост – те са по-търпеливи, по-сдържани, по-уравновесени. 

 Жените, които раждат след 30-35 години възприемат това по-позитивно, по-рядко изпадат  в депресия, отделят повече внимание на грижите и възпитанието на детето, в сравнение с  по-младите жени.

По-късната бременност и раждане подмладяват жената – това се дължи на отделянето на  хормоните на бременността, главно естроген, който тонизира мускулните тъкани, придава  им еластичност и укрепва костите. Яйцеклетките не се изразходват, затова процесът на  остаряване се забавя. Бременността и кърменето в зряла възраст е време за втора младост  – психологически тази жена може да се чувства по-млада от връстниците си, защото  отглеждането на бебе й предоставя уникалната възможност на 40 години да се превърне от  жена в средна възраст в млада майка.  

След раждане в зряла възраст менопаузата протича по-леко и е възможно да дойде по късно, а процесът на стареене се възприема по-спокойно от жената. Раждането в по-късна  възраст може да намали нивата на холестерола и да намали риска от остеопороза. 

Такива родители преминават по-безболезнено през така наречената криза на средната  възраст, защото покрай грижите за детето не им остава време да се задълбочават в собствените си проблеми. Във времето се отлага и друго изпитание – синдромът на  празното гнездо, когато децата порасват и напускат дома на родителите си. 

Въпреки по-високите медицински рискове след 35-40 години, когато бременността е адекватно проследена, вероятността от тежки усложнения е ниска. Възрастта не е причина жената да се отказва, ако иска да има дете.