Мария, Антон и бебе Христина


Моето успешно естествено раждане след 1,5 години след цезарово сечение

Мечтаех за естествено раждане. През цялата бременност се опитвах да направя всичко по силите си, за да родя естествено. Прочетох книгата на Олга Дукат „Раждане с любов“ и повярвах, че ще мога да родя естествено след секцио. Благодаря на съпруга ми, който повярва с мен.

24.03.23 беше ориентировъчната дата на раждане и на този ден около 11:12ч започнах да усещам някакво топло течение, първо се обадих на съпруга си, след това на Олга. По това време още не усещах никакви контракции, но бях малко притеснена, защото всичко беше като първия път. Решихме да отидем до болницата да видим дали има някакво разкритие и как се чувства бебето. Имах около 3 см разкритие и с мен, и с бебето всичко беше наред. Отидохме вкъщи, лека- полека да се подготвим и да чакаме редовни контракции. 

В 17:17ч контракциите вече бяха на всеки 3-4 минути за 1 минута всяка, а в 18:20ч, вече бяхме в бницата със съпруга ми. Записахме тонове на бебето, разкритието вече беше 6 см. Всичко беше само въпрос на чакане.

Усамотихме се със съпруга ми в една стая, дишахме, преживяхме контракциите заедно, молихме се. В един момент си помислих, че не мога повече, даже си мислех, че пак всичко ще свърши с цезарово сечение. Благодаря на съпруга ми, благодаря на Олга и д-р Паликов за тяхното търпение и подкрепа!

След това всичко беше в мъгла така, че описвам приблизително… 

Около 20:00-21:00ч разкритието беше 8-9 см и очакването за пълно разкриване ми се стори цяла вечност. Усетих лек натиск, но беше толкова болезнено, че си помислих и казах, че не мога повече, а Олга ми каза: – «Можеш, Маша! Помисли как си го искала, колко скоро ще видиш бебето си!»

След известно време поисках епидурална анестезия, осъзнавайки, че никой не поставя при такова напреднало разкритие. Но все пак отидохме да пробваме с епидурална упойка въпреки, че контракциите вече бяха толкова чести и силни. Вече бяхме в операционната и тогава усетих, че вече раждам! И така, както първото ни дете, втория път също родих в операционната, но по напълно естествен път.

Когато ми сложиха бебето на гърдите, бях бях шокирана, че успях, че го направих! Беше чудесно! И съпругът ми видя как се ражда бебето ни и преряза пъпната връв.

В 22:12ч се роди втората ни дъщеря, Христина, 3300кг.

Пожелавам на всяка бъдеща майка да роди по естествен път. Просто не може да се сравни с цезарово сечение.

Вярвайте в силата на Бог! И раждайте!
Вярвайте. Обичайте. Пожелавайте. Правете.