La Vita Nova е мултидисциплинарен екип от специалисти в подкрепа на естественото раждане, ранния контакт между майката и новороденото и кърменето, винаги, когато е възможно. Представям ви прекрасните хора, с които работим заедно и споделяме общи разбирания. Ние ще се погрижим да посрещнете вашето бебе с много усмивки!

Д-р Красимир Паликов, акушер-гинеколог и мамолог

– Ще се запознае с вас преди раждането

– Ще разбере вашите желания

– Ще ви подкрепи по пътя към вашето

 • Естествено раждане
 • VBAC
 • Раждане на близнаци
 • Раждане в седалищно предлежание
 • В други ситуации, когато има повече рискови фактори

– Търпеливо и спокойно ще наблюдава процеса на раждане

– Няма да се намесва без да има нужда

– Ще действа бързо и адекватно в случай на необходимост

Д-р Паликов завършва медицина през 1990 г. Започва професионалния си път като млад лекар в град Елин Пелин, прекарва няколко години в Либия, а след това работи в УМБАЛ „Света Анна“ София. Уменията му обхващат наблюдение на бременност и патология на бременността, ултразвукова диагностика в акушерството и гинекологията, ехомамография, нормално и оперативно раждане, лечение на гинекологични заболявания и заболявания на млечната жлеза. Д-р Паликов подкрепя естественото раждане и е част от екипа La Vita Nova  от лятото 2020 година. Към момента заедно като екип сме асистирали на десетки раждания. Благодарение на неговия дългогодишен опит  поемаме както физиологични раждания, така и високо рискови случаи.

Д-р Анелия Маждракова, педиатър

Ще се грижи за вашето бебе с много нежност и внимание

– Няма да бърза да ви вземе бебето веднага след раждането

– Ще провери дали всичко с бебето е наред без излишни и стресови манипулации

– Ще ви предостави пълна информация за здравето на вашето бебе без да нагнетява обстановката

– Ще ви даде полезни съвети за кърмене и грижи на бебето ви

– При ваше желание е готова да ви консултира и след това през първата година на бебето

Д-р Маждракова завършва медицина в МА София през 1986 г., а през 2000 г придобива специалност Детски болести. Работила е  в УПМБАЛ Отделение за недоносени и деца с повишен риск и в неонатологиите  на ВМБАЛ, Софиямед, Панагюрище, ПСБАЛАГ Св. София, болница Лозенец. Д-р Маждракова е лекар с интерес към алтернативната медицина, с който си сътрудничим от над 10 години. Провели сме множество лекции и обучения за родители за грижите на бебето и детското здраве. От 2021 година е част от екипа La Vita Nova. Поема бебета родени с нас от самото раждане, преглежда ги ежедневно по време на престоя им в болницата и дава информация и насоки на майките.

Яница Карамаркова, дула

– Ще ви подкрепи в процеса на раждането и ще бъде до вас, когато имате нужда

– Ще помогне да прецените кога е най-подходящият момент за тръгване към болницата

– Ще облекчи болката и дискомфорта с помощта на различни естествени методи – масаж, дишане, смяна на позиции и други

– Ще отговори на въпросите ви по всяко време

– Ще документира раждането на вашето бебе – прави страхотни снимки и видео

– Ще ви подкрепи в следродилния период и кърменето

– И не на последно място- ще ви почерпи с близалка.

Яница е дула за раждане и следродилен период от 2019 година, преминава обучения на DONA international, LAMAZЕ international, Newborn mothers collective, VBAC link, Peristeam institute и други. Минала е обучение по кърмене към НАПК и е обучен специалист за ребозо практики, Бенгкунг белибайндинг, фасилитатор вагинална парна терапия по време на раждане и постпартум период. Яница е национален координатор на мрежата за постпанатална подкрепа (Postnatal Support Network) и любител на етеричните масла, като изучава тяхната употреба в периода на бременността, раждането и постпартум периода. В момента се сертифицира като обучител за раждане. Можете да разчитате на  подкрепата ѝ по време на бременността, раждането и в следродилния период.

Диляна Кенарева, дула

– Ще ви подкрепи в процеса на раждането и ще бъде до вас, когато имате нужда

– Ще помогне да прецените кога е най-подходящият момент за тръгване към болницата

– Ще облекчи болката и дискомфорта с помощта на различни естествени методи – масаж, дишане, смяна на позиции и други

– Ще отговори на въпросите ви по всяко време

– Ще ви подкрепи в следродилния период и кърменето

Преминала е курс за дули, който проведохме през 2012 година в Център Естествени идеи съвместно с European Perinatal School, воден от Мери Шварц и Тея Ван Тъйл.

Доли е на разположение при всеки повик на бременната, раждаща или кърмеща жена, избрала грижите на нашия екип. Дава усещане за сигурност чрез емоционална подкрепа, мекота, съпричастност. Но винаги е на разположение и да ви разсмее, да се погрижи за доброто ви настроение. Инструктор е по йога на смеха от 2010 година и приветства лекотата във възприемането на родилния процес. Майка е на три момичета. 

Рина Господинова, консултант по кърмене

Ще отговори на всичките ви въпроси, свързани с кърменето

– Ще ви консултира на домашно посещение или онлайн

– Ще ви покаже различни пози за кърмене и правилното засукване

– Провежда консултации преди и след раждане

Рина е консултант по кърмене сертифициран от международен борд (IBCLC). Ето какво казва за себе си: „Майка съм на три момичета. Началото на кърменето с първото ми дете беше трудно, минаха месеци, докато осъзная някои от грешките си. Но пък точно тези предизвикателства оказаха голямо влияние в живота ми и ме насочиха по пътя, по който поех. Исках да помагам на майките да избегнат моите грешки, като им дам информацията, която ми липсваше на мен. Започнах да правя точно това – първо като доброволец, а сега и като сертифициран консултант. Обичам да говоря за кърмене с родители – от моментите на трепетно очакване бебето да се роди, чак до отбиването. Като консултант се старая да давам информация и да помагам на майките да достигнат собствените си цели свързани с кърменето – дали кърмене няколко месеца, кърмене комбинирано с даване на адаптирано мляко, или изключително кърмене с плавно захранване и изчакване до готовността на детето да се отбие самó.“


Анастасия 
Грозева, психолог 

– Ще ви подкрепи, ще ви успокои, ще ви помогне да намерите отговори на следните въпроси:

 • Как ще се справя с раждането?
 • Дали ще издържа?
 • Дали да поканя ли партньора ми на раждането?
 • Как ще се справя с новите си отговорности като майка? Ще мога ли да дам най-доброто на детето си?
 • Как ще се промени животът ми?
 • Как идването на бебето ще се отрази на връзката ми с партньора?  Дали ще имам неговата подкрепа?
 • Как ще реагира по-голямото ни дете на появата на бебето? Ще има ли ревност?
 • И още много…

– Ще ви помогне да се свържете с вашето бебе и да влезете в новата си роля на майка

– Ще ви подкрепи, ако сте преминали чрез загуба, травматично раждане, раждане след секцио

Но изобщо не е задължително да имате конкретен проблем или травматичен опит, за да потърсите подкрепа, защото периодът на бременността, раждането и след това е свързан с изключително много промени и интензивни емоционални преживявания за всяко едно семейство.

Анастасия е психолог, психотерапевт,  обучавала се е в Германия, член на Дружеството на психолозите, университетски преподавател. Работи с родители и деца повече от 15 години. Създател на ателие за семейството Пегас – пространство за психологическа и психотерапевтична подкрепа на деца и родители.  Майка на 4 деца. Подходът на Анастасия е хармонично интегриран в концепцията на екип La Vita Nova и допълва работата на другите специалисти от екипа.

Магдалена Бояджиева, асистент

– Ще отговори на запитването ви по телефон, е-мейл и фейсбук

– Ще ви запише час за консултация

– Ще ви изпрати книги, дискове и онлайн курсове

– Организира присъствени курсове

– Събира и публикува историите ви за раждане на сайта и в социалните мрежи

Икономист по професия, Маги започва да се интересува от темата за раждането преди 6 години покрай първата си бременност. Казва за себе си: „Преди 6 години родих момче и бях много впечатлена как информацията и помощта могат да преобърнат преживяването на бременната и раждащата жена. Благодарение на информация, мило отношение и подкрепа  бях съсредоточена и спокойна в процеса на раждането. Ето защо реших да стана част от екипа на La Vita Nova. „