Кристина, Роберт & бебе Астрид

Много често при нас идват бременни жени с бебета в седалищно предлежание, които са изключително притеснени и под стрес.
Единственият вариант, който на повечето места им се предлага е раждане чрез планово секцио. Но преди това може да се направи опит да се обърне бебето – за повече информация по темата може да прочетете статията ни за оптимално фетално предлежание. Освен това при определени условия е възможно нормално раждане в седалищно предлежание.

Кристина и Роберт бяха много мили и се съгласиха да споделим тяхната история за седалищно раждане. За Кристина това беше първо раждане.

Терминът по различни изчисления беше между 20 юли и 6 август. Раждането започна с изтичане на бистри води на 20 юли. Появиха се и контракции, които постепенно се усилиха към вечерта. Активната фаза на раждането се случи в рамките на една нощ. Когато разкритието напредна болката беше много силна, но в един момент Кристина се научи да я приема, да се отпуска и да диша. Не препоръчваме да се слага епидурална упойка при седалищно раждане,защото без нея жените усещат по-добре и напъват по-ефективно, което в случая е много важно.

До последно Кристина напъваше във вертикална поза на клекнало столче. И когато бебето започна да се показва се преместихме на родилното легло.

Астрид се роди на 21 юли в 06:46, тежеше 3150/50, раждането мина без усложнения, като по учебник. Успяхме да направим първи контакт и отложено клампиране на пъпната връв – всичко по план.

При седалищните раждания има някои специфики – раждането се асистира от лекар, който има готовност при необходимост да приложи прийоми за освобождаване на ръцете, раменния пояс и главата. Раждането се случва в легнала поза. За да се сведе до минимум риска да се задържи главата, може да се наложи
да се включи система с окситоцин по време на напъни, да се направи епизиотомия и да се сложи атропин след като излезе тялото (за отпускане на шийката).

За нас е много важно да отбележим, че не убеждаваме никого да ражда нормално в седалищно предлежание. Обсъждаме подробно всички рискове с жените, които идват при нас. Подкрепяли сме и ще продължим да подкрепяме жени, които избират секцио в такава ситуация. В такива случаи най-често правим секцио при започнала родова дейност и насърчаваме първия контакт между майката и новороденото колкото се може по-скоро.

Без да се прави нещо на всяка цена, просто даваме шанс на жените, които са направили своето проучване и имат подходящите условия, да се опитат да родят нормално.