От момента, в който се разбере, че очаквате близнаци бременността ви най-вероятно ще бъде класифицирана като високорискова от медицинската общност.

Да рисковете са повече, но въпреки това бременността с близнаци не е патология, а вариация на нормата. Всеки случай е много индивидуален и трябва да се разглежда като такъв.

Близнаците са по-застрашени от преждевременно раждане и от ниско тегло при раждането – 70% от близнаците се раждат по-рано и това е едно от най-големите притеснения на лекарите.
Но ако вие сте здрава и се храните пълноценно е твърде вероятно да доносите бебетата си до 37 г.с. или дори до термина.

Другото притеснение на лекарите е свързано с позицията на бебетата – едното бебе може да е седалищно, а в около 8% от случаите и двете бебета са в седалищно предлежание. По-рядко едното или двете бебета са в напречно предлежание. В редки случаи позицията на едното бебе може да пречи на другото бебе да слиза и да се роди.

Хубавото е, че в около 50% от случаите и двете бебета са в главично предлежание, което прави естественото раждане възможно и желателно.В идеалния вариант и двете бебета са в главично предлежание. Ако първото бебе е главично, а второто бебе е седалищно, пак биха могли да се родят нормално. Ако първото бебе е седалищно, се препоръчва цезарово сечение, защото рисковете стават много повече. Ако първото бебе е главично, а второто напречно, най-вероятно второто ще се завърти след раждането на първото.

Как протича естественото раждане на близнаци?

До раждането на първото бебе раждането протича както обикновено. Първата фаза не се отличава от раждането на едно бебе, но понякога е възможно да протича по-бавно и трудно, заради преразтегнатата матка. Както при всяко едно раждане, е много важно майката да се чувства спокойна и в безопасност.

  • Усамотената обстановка, приглушените светлини, свободното движение, присъствието на близък човек или дула са все неща, които подпомагат прогреса на раждането.
  • Следят се тоновете и на двете бебета.
  • Добре е околоплодният мехур да се запази колкото се може по-дълго. Консумацията на храни богати на витамин С и биофлавоноиди през бременността ще направи околоплодния мехур по-здрав и ще намали вероятността от преждевременното му спукване.

Второто бебе е подложено на повече рискове, които се увеличават с времето, през което то остава вътре. Най-често то се ражда 15-30 минути след първото, в редки случаи това може да отнеме часове. Може да се наложи лекарите да се намесят като спукат околоплодния мехур на второто бебе. Основните им притеснения са заради вероятността от преждевременно отделяне на плацентата и пролапс на пъпната връв.

Може да се изчака, ако няма кървене и тоновете на бебето са добри. След като първото бебе се роди, отнема известно време матката да се свие и да се възстановят ефективните контракции. Сукането на първото бебе, може да помогне, ако второто бебе се бави.
Най-често изгонването на второто бебе отнема по-малко време, защото разкритието вече е пълно, а костите на таза са се разширили.

Много интересно е това, което пише акушерката Ан Фрай в книгата си „Холистично акушерство”. Тя казва, че близнаците преживяват голям стрес при раздялата си, когато първото бебе вече е родено, а второто все още не е. Тогава е много важно да се говори и на двете бебетата и да им се обяснява, че тяхното братче или сестриче е добре и че скоро отново ще са заедно.

Другият психологически момент при раждането на близнаците е, че отговорността и тревогата на майката са двойно по-големи. Понякога осъзнаването на тази отговорност би могло да забави прогреса след раждането на първото бебе. Много е важно в този момент майката да бъде подкрепяна и да се чувства в безопасност.

Когато всичко върви нормално и при раждане на близнаци е възможно да се направи отложено клампиране на пъпната връв за двете бебета. Плацентата или плацентите се раждат след раждането на двете бебетата. Тъй като те покриват по-голяма част от вътрешната повърхност на матката, вероятността да има проблеми с тяхното отделяне е по-голяма.

Рискът от кръвоизлив след раждането също е по-голям, заради преразтегнатата матка. И отново контактът с бебетата, сукането, топлата и спокойна среда могат да предотвратят тези проблеми.

Бременността с близнаци не е показател за цезарово сечение сама по себе си. Ако тя протича без усложнения и бебетата са здрави, вие имате всички шансове да родите близнаците си естествено, стига да искате. Без всякакво съмнение това е също толкова важно за тях, колкото и за всички други бебета.

фотограф Яница Карамаркова