Милена и бебе Никола

На 8 февруари се роди второто ми момче – 51см  и 3,320кг. Първото си дете родих със стандартно дирижирано раждане, което протече тежко и болезнено, с множество разкъсвания и за малко се разминах със секцио. 

За втората раждане се видях с Олга Дукат, за да видя дали искам да раждам с нея. Много я харесах – беше мила, приветлива и лъчезарна Каза, че стига да няма някакъв проблем, раждането може да протече почти напълно естествено, а тя проблем не виждаше. Видяхме се още два пъти, в които тя ме прегледа, направи ми картон, план за раждане. 

Последните две седмици преди раждането всеки ден и всяка нощ имах осезаеми и леко болезнени контракции. На 7-ми сутринта тези контракции взеха да стават доста по-чести и се замислих, че вероятно скоро ще раждам вече. По обяд имах почивка, но привечер пак започнаха. Към 8-9 вечерта взех да ги засичам – в началото бяха на 7-8 минути, скоро бяха на около 6. Писах на моя мъж, че може да се наложи да си дойде по-рано от работа. След 20 минути той вече си беше вкъщи и ме накара да звънна на Оля – да е подготвена, че вероятно тази нощ ще ходим към болницата. След малко влязох под душа и от там помолих той да й се обади втори път да тръгва. Тръгнахме и ние. В колата контракциите станаха на 4-5 мин. Оля ни чакаше в болницата. Провери разкритието – беше 6 – 7см. Качихме се в родилна зала към 11.30 часа вечерта, където ме сложи за запис на тонове и ми сложи абокат. След записа ме остави да правя каквото искам. Първо се къпах в банята известно време. След това поисках басейна и тя го пусна да се пълни. В някакъв момент каза, че мога да влизам. Моят мъо вече ме натискаше отзад по гърба. В басейна започна и да ме полива с вода по кръста. Напъните започнаха още под душа, в басейна станаха още по-силни и болезнени. Мен ме болеше, мъжът ми ме натискаше и поливаше, а Оля ме окуражаваше. Към края Оля викна неонатоложка, която изчака отвън да се роди бебето. Беше трудно и болезнено, но бебето излезе, Оля го пое. 

Изчакахме пъпната връв да спре да пулсира и мъжът ми я сряза. Гушнах бебето още в басейна, покрито само с една кърпа. Извадиха ме от басейна и докато преглеждаха бебето, се роди плацентата. Имах малко външни разкъсвания и ми бяха направени няколко шева, след което заедно с мъжът ми и бебето се гушкахме и кърмихме около 2 часа.

Трудно ми беше, но беше и страхотно. Мъжът ми участва активно в раждането и също е доволен. Аз разбрах как се роди малчо за разлика от първия път. Реално нещата в болницата протекоха много бързо. Бебето се роди в 0:24ч. Оля беше страхотна, мила и подкрепяща през цялото време, направи това, което исках, без да се меси и да ме натиска за разни неща. Някак без външна помощ се оказва, че тялото си знае какво да прави и раждането се случва естествено и ефективно.