VBA2C е акроним, който идва от английски (Vaginal Birth After 2 Cesareans) и означава вагинално раждане след 2 пъти секцио. Най-честият въпрос свързан с VBA2C е – възможно ли е? Наистина ли можем да родим нормално след две предишни операции? Отговорът е – ДА!

Въпреки, че все още много лекари отказват опит за вагинално раждане дори след едно предишно цезарово сечение, официалните препоръки са, че ВБАК е безопасен и препоръчителен избор при жени, които са имали едно или дори две предишни операции, ако няма категорични индикации за секцио с настоящата бременност.

Какви са рисковете при VBA2C?

Руптура на матката →рискът от руптура при опит за вагинално раждане след два пъти секцио е малко по-голям отколкото при една предишна операция, приблизително 1.4%.

Oфициалните препоръки на ACOG (Американският колеж по акушерство и гинекология) са, че VBA2C не е индикация за повторно секцио и опит за вагинално раждане се счита за разумна опция за жени с две предишни раждания с цезарово сечение, ако операциите са били с нисък хоризонтален разрез.

Когато става въпрос за VBAC раждане, независимо дали след едно или две секцио, е важно да се информирате за рисковете, които това раждане носи, независимо колко нисък е процента им. Но също така е важно да се информирате и за рисковете, които носи ресекциото. Само така можете да вземете наистина информирано решение.

Възможно ли е да се роди нормално след две цезарови сечения?

Да, процентът успеваемост на VBA2C е около 71%.

Много акушер-гинеколози нямат опит и не подкрепят VBAC раждания, въпреки този висок процент на успех при опит за вагинално раждане след два пъти секцио. Затова може да се окаже трудна задача да намерите подкрепящ екип, който е запознат с актуалните статистики и препоръки за VBA2C.

Когато търсите лекар, който да ви подкрепи в желанието ви за вагинално раждане след секцио, е добра идея да питате дали има опит с подобни раждания, каква е личната му статистика на VBAC раждания и какъв процент от ражданията, които води са завършили с цезарово сечение. Може да се поинтересувате и какъв е предпочитания му начин за водене на раждане – дали подходът на лекаря е по-скоро изчаквателен, т.е. следва се физиологичния процес на случване на раждането или пък е привърженик на дирижирането на процеса, т.е. може да се използват определени методи и намеси за забързване на раждането. Имайте предвид, че при VBAC раждания е желателно да не се употребяват медикаменти, които стимулират маточната активност, освен ако няма категорични индикации за това.

Мога ли да увелича шансовете си за успешен VBA2C?

ДА! Ето какво може да направите:

  • Подгответе се за раждането. Ако знаете как протича нормалният физиологичен родилен процес и какво да очаквате през различните му периоди, ще сте по-спокойна и уверена. Движението по време на бременност, упражненията за оптимално фетално предлежание, йога за бременни, дългите разходки – всичко това ще подготви тялото ви да бъдe по-силно и по-издържливо. Дори да не можете да отделите специално време за упражнения, опитайте се в ежедневието си да сте активна.
  • Намерете група за взаимопомощ, четете разкази за успешни VBAC истории, мислете позитивно и се заобиколете с хора, които ви подкрепят в желанието ви за нормално раждане. Мотивацията и положителната настройка са от огромно значение за успешен VBA2C.
  • Спонтанното започване на раждането и прогресиране на родилния процес без индукция и медикаменти, намалява риска от руптура и увелича шанса за успешен VBAC.
  • Не е желателно раждането да бъде забързвано чрез употребата на медикаменти като синтетичен окситоцин и простагландини, защото те стимулират матката да контрахира по-силно и това увеличава риска от руптура.
  • Ако употребата на окситоцин е абсолютно наложителна – тогава е препоръчително да се започне с бавна капка и плавното увеличаване на дозата във времето.
  • Не ползвайте епидурална анестезия или ако е наложителна – изчакайте за нейното поставяне възможно най-дълго. Епидуралната анестезия не е противопоказна при VBAC раждания, но изследванията показват, че употребата й увеличава процента на цезаровите сечения 2.5 пъти.
  • Движението по време на родилния процес, промяната на позите, ползването на вертикални пози, в които гравитацията помага на тялото – подпомагат за по-бързото и лесното случване на раждането и увеличат шанса за успешен VBAC.
  • В началната фаза на раждането, когато контракциите не са регулярни и чести почивката, сънят и релаксацията помагат да съберете сили за активната фаза. Това е важно, за да може през втория период на родилния процес да имате сили за същинското раждане.
  • Намерете болница, която позволява присъствието на придружител – партньора ви, дулата ви или друг близък за вас човек, подкрепата по време на раждане – емоционална и физическа, доказано увеличава шансовете за успешно раждане.
  • Намерете подкрепящ екип, който има опит с VBAC и VBA2C раждания и изгответе заедно плана ви за раждане.

фотограф Яница Карамаркова

Източници:

S Tahseen , M Griffiths. Vaginal birth after two caesarean sections (VBAC-2)-a systematic review with meta-analysis of success rate and adverse outcomes of VBAC-2 versus VBAC-1 and repeat (third) caesarean sections. (2010). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19781046/#:~:text=Main%20results%3A%20VBAC-2%20success,asphyxial%20injury%2Fdeath%200.09%25.

ACOG Practice Bulletin 205. (2010). http://medi-guide.meditool.cn/ymtpdf/952D113A-E18B-95C6-4450-BCBD6EF9154C.pdf

Toppenberg KS, et al. (2002). Uterine rupture: What family physicians need to know. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2002/0901/p823.html

Wall, E., Roberts, R., Deutchman, M., Hueston, W., Atwood, L.A., & Ireland, B. (2005). Trial of Labor After Cesarean (TOLAC), Formerly Trial of Labor Versus Elective Repeat Cesarean Section for the Woman With a Previous Cesarean Section. The American Academy of Family Physicians.https://www.annfammed.org/content/suppl/2005/07/26/3.4.378.DC1/TOLAC_2005_Guideline.pdf