Йорданка и бебе Аделина 

През 2015 г. се наложи секцио по спешност в Тина Киркова с д-р Киров – пълно разкритие, но липса на напъни (Амниотомия, Окситоцин, Кристелер, пълна програма за ненужно пришпорване на първо раждане). Оказа се, че е имало причина за липсата на напъни – синът ми не е бил разположен оптимално и имаше синина на главата от опитите да бъде избутан.
На 7.01.2022 г., се случи моето прекрасно водно раждане VBAC в болница Св. Лазар (София) с екипа на La Vita Nova: акушерка Olga Ducat, дула Яница – Моята дула // MyDoula и д-р Паликов.

Имах подготвителни контракции от 31 декември, но не им обръщах внимание. В деня преди раждане отново цял ден обикалях да свърша последни задачи (терминът ми беше след 10 дни) и в късния следобяд се появиха регулярни контракции. Изтекоха и води и контракциите станаха много болезнени и на често.

Разбрахме се с Яни да тръгваме към болницата. Оля беше вече там. Ако сте чели книгата ù „Раждане с любов“, може да сте забелязали колко от жените от разказите в последната глава на книгата отиват почти в последния момент в болница и пътуват на 4 крака в колата – е, и аз успях, без да ми е било цел.

Достигането до пълно разкритие с първото раждане все пак е помогнало за по-бърза и лека първа фаза от второто раждане.

И така, мъжът ми ме докара в Св. Лазар на 4 крака на задната седалка, с изтичащи води и… при първия и единствен преглед за разкритие Оля установи пълно разкритие! Не можех да повярвам. Как е станало толкова бързо (2 часа с поносими контракции)?

Нямаше време за венозен път (не се и наложи за мое щастие). Направи ми запис на тоновете, междувременно подготвиха басейна и влязох за напъните. Болеше, но водата много облекчава. Яни ме обливаше с топла вода, а Оля ме окуражаваше с напредъка и разбира се мъжът ми беше до мен.

Сменихме позицията за известно време със столчето за напредване с напъните, после пак влезнах в басейна, където се случи и изплуването на Аделина в нашия свят. 3ч и половина след пристигане в болницата. Изчакахме за излизането на плацентата и прерязването на пъпната връв, гушкахме се кожа в кожа, засука. Беше вълшебно. Имам оттоци и разкъсвания, но минават бързо, а удовлетворението е неописуемо.

П.С. престоят след раждането в Св. Лазар също беше много приятен.

Благодаря на екипа на Оля – страхотни професионалисти, които обичат работата си и правят най-доброто за жените и бебетата им!