Споделям как мина първото ми раждане като акушерка към Ла Вита Нова в Св.лазар. Раждането е на Магдалена Чанева – много спокойна, информирана и подготвена майка. Това й беше трето раждане, като първото е секцио, а второто – естествено с мен като дула. Както и очаквахме мина чудесно – леко и бързо, а Маги и бебето Елмира се справиха прекрасно. Бяхме в екип с д-р Марта Дончева и акушерка Катя. Нямаше медицински интервенции, майката сама избра позата, в която да роди – на колене. Това, което беше особено интересно е, че околоплодният мехур не се пукна и бебето се роди с мехура, което се случва рядко и вярваме, че е за късмет. Скъса се чак като се роди тялото на бебето.

Какво се получава добре: Обстановката в залата е спокойна, не присъства персонал, който не е ангажиран пряко в процеса, неонатологът влиза след раждането на бебето. Напъните се случват спонтанно, няма излишно бързане. Раждането е възможно в пози, различни от легналата. Бебето не се разделя от майката, освен за кратък преглед. 

Какво може да се получи още по-добре: В момента водим разговори с екипа относно отложеното клампиране на пъпната връв, защото повечето бъдещи родители държат на това. Също така имахме разговор с неонатолозите за препоръките за кърмене, даване на вода и адаптирано мляко и как да подобрим комуникацията по между си, особено ако препоръките ни се разминават.

Аз не съм присъствала на раждания в тази болница доста отдавна и виждам голям напредък. Ще ви държа в течение как върви.