Как протича едно раждане в държавна болница в Англия би трябвало да е еталон за добра майчина грижа. Болничният протокол е съобразен с актуалните международни препоръки и това, което в България на този етап е все още изключение по отношение на раждането – във Великобритания е норма.

NHS (Национална Здравна Служба) във Великобритания е еквивалентът на държавна здравна система, която се състои от поредица от публично финансирани здравни институции в Обединеното кралство. Какви са процедурите според английската здравна система, ако ви предстои раждане там:

  1. Ще бъдете приети в болницата при установяване на разкритие от поне 4 см или ако има спонтанно изтичане на околоплодни води;
  2. Във втория случай – медицинският екип ще изчака 24 часа да започне спотанно родова дейност;
  3. Ще бъде предложена индукция, ако бременността е вече една седмица след термин и все още няма признаци за скорошно раждане;
  4. Наличието на придружител се подразбира, не е екстра, а нормална част от процеса;
  5. Раждането се води от акушерки, акушер-гинеколози взимат участие, ако акушерките преценят, че има нужда от тяхната намеса;
  6. Бебето остава при майката, няма практика да се взима в неонатология;
  7. Ако след раждането няма усложнения и нужда от допълнително наблюдение – ще бъдете изписана 3 часа след раждането;
  8. NHS предлага на новите родители посещение на акушерка на всеки 2 дни през първите 10 дни след раждането

Във Великобритания имате 3 основни възможности по отношение на това къде да родите: в дома си; в акушерско звено или родилен център (където се практикува акушерски модел на грижа) или болница – частна или държавна.

Независимо дали избирате държавна или частна болница, разликата по същество се свежда до нивото на персонализирана грижа, която искате да получите и съответно колко сте готови да заплатите за това. Частните болнични заведения са респективно по-луксозни и предлагат по-уютна и уединена атмосфера. Освен самостоятелна стая, в частните болници се гарантира и индивидуално отношение, персонализирана грижа и подкрепа от избрани акушер-гинеколог и акушерка. Ако изберете частна болница, това означава да предвидите и авансово плащане за договора за раждане, който ще подпишете.

В държавните болници NHS предлага безплатна здравна грижа за граждани и законно пребиваващи в Обединеното кралство. Ако сте от държава, която има споразумение за здравеопазване с Обединеното кралство, тогава имате право и на безплатни грижи от NHS. В държавната болница отново ще получите персонализирана грижа от акушерка, но тя ще бъде тази на смяна във въпросния момент. В родилното отделение ще постъпите, когато вече сте с активна родова дейност, а след като бебето ви се роди, ще бъдете преместени в следродилното отделение, където акушерката ще се грижи за вас и вашето новородено, докато сте готови да се приберете у дома. Изписването обикновено се случва още в същия ден на раждането.

В Англия е легално домашното раждане, което означава, че може да изберете да родите у дома, като за целта може да се уговорите с акушерка, която да присъства, когато раждането започне. Ако имате нужда от помощ (например решите в хода на раждането, че искате епидурална упойка) или раждането ви не напредва както трябва, вашата акушерка ще се свърже с близката болница, за да уреди трансфер и раждането да продължи в болничното заведение.

Ако не искате да раждате у дома, но не желаете да бъдете в болница, добра алтернатива са родилните центрове, които са самостоятелни акушерски звена, в които се практикува акушерски модел на грижа. Родилните центрове са по-удобни и уютни от родилно отделение в болница. Те могат да бъдат няколко вида:

– част от болнично родилно отделение

– отделно от болница и без незабавна акушер-гинекологична, неонатална или анестезиологична помощ

Родилните центрове предлагат една по-спокойна среда, където може да се почувствате по-уверени и по-способни да се справите с раждането. Там ще получите персонална грижа от акушерката, с която в идеалния случай вече ще се познавате още от времето на пренаталните консултации през периода на бременността. В подобен център е по-малка вероятността да има интервенции по време на раждането, защото се следва физиологичния процес на раждането. Ако изберете обаче акушерско звено, което не е част от болнично отделение, тогава съществува възможността да се наложи трансфер в болница, ако има някакви усложнения по време или след раждането.

Големият минус е, че родилни центрове няма във всички населени места и отново има и финансов фактор, който трябва да се вземе предвид.

Но независимо дали жената ще се ориентира към държавна болница, акушерско звено или домашно раждане – във всички случаи към раждането ще бъде подходено като към нормален физиологичен процес, който се наблюдава от акушерка и който не изисква задължително присъствието на акушер-гинеколог ако бременността и раждането се развиват нормално.

Акушерките имат право да практикуват самостоятелно, да посещават домашни раждания, могат дори да бъдат наети като персонални акушерки в рамките на болнично заведение (в което не работят). Те са медицинските специалисти, които по болничен протокол водят раждането.

Придружителят на раждащата жена е абсолютна норма, не е необходимо да се обсъжда – бащата е до майката, а ако той не може да присъства – дулата или друг роднина ще бъде там.

Подкрепата от дула става все по-популярна във Великобритания. И макар, че професията им и там е все още нерегулирана официално, организацията на дулите в Англия наброява над 650 члена в цялата страна към момента, цифра, която доказва, че услугите им са все по-търсени от бременните жени.