С всяко следващо цезарово сечение се увеличава вероятността от усложнения, както по време на операцията, така и в следоперативния период. Като е особено важно да се вземат предвид тези рискове, ако жената планира да има последващи бременности, защото броя на предишни цезарови сечения може да повлияе на бъдещите възможности за забременяване и раждане. Жените, които имат многократни раждания със секцио, са изложени на повишен риск от:

Проблеми с плацентата

Колкото повече цезарови сечения сте имали, толкова по-голям е рискът от развитие на проблеми с плацентата – като например плацентата да се имплантира твърде дълбоко в стената на матката (placenta accreta) или плацентата да покрива частично или напълно отвора на шийката на матката ( плацента превия). И двете състояния увеличават риска от преждевременно раждане, прекомерно кървене и необходимостта от кръвопреливане и дори от хирургично отстраняване на матката (хистеректомия).

Усложнения, свързани със сраствания

Цезаровото сечение е коремна операция. А често срещан риск от всяка операция са срастванията. Срастванията представляват тънки слоеве съединителна тъкан, която се развива в повече като част от нормалните регенеративните процеси на тъканите. Срастванията, образувани по време на коремна операция, свързват матката с околните тъкани и органи. Поради това плътните сраствания могат да увеличат рисковете от по-продължителна операция, от нараняване на съседни органи и от прекомерна кръвозагуба.

Според едно изследване, степента на страствания при жени, които имат четири или повече цезарови сечения е значително по-висока от тези, които имат три или по-малко (46,7% срещу 23,8%). Тези резултати са в съгласие с тези, получени от предишни проучвания.

Усложнения, свързани с разреза 

Рискът от проблеми, свързани с разреза, като например херния, се увеличава с нарастването на броя на предишните коремни разрези. Това от своя страна носи увеличен риск от последващи хирургически интервенции. 

Увеличен риск от руптура на матката

Рискът от руптурата на матката се увеличава с всяко следващо цезарово сечение, тъй като и изтъняването на миометриума (тъканта на маточната мускулатура) обикновено прогресира с нарастващия брой операции. Рискът от руптура на матката обаче намалява с всяко следващо VBAC раждане.

Увеличен риск от кръвозагуба и тромбоемболизъм

При повторни цезарови сечения също има по-висок риск от тромбоемболизъм (кръвни съсиреци, които се разпадат и блокират кръвоносните съдове) или прекомерна загуба на кръв.

Източници:

American College of Obstetricians and Gynecologists. Committee Opinion No. 761: Cesarean delivery on maternal request. Obstetrics & Gynecology. 2019; doi:10.1097/AOG.0000000000003006. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30575678/

Is it safe to have multiple repeat cesarean sections? A high volume tertiary care center experience. Biler, Ekin, Ozcan, Inan, Vural, Toz. Pak J Med Sci. (2017). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5673710/#:~:text=Compared%20with%20primary%20cesarean%20delivery,be%20associated%20with%20additional%20risks.&text=Uterine%20rupture%20is%20one%20of,as%20an%20asymptomatic%20scar%20dehiscence

How many C-sections can women safely have? Tobah Y., M.D. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/c-section/expert-answers/c-sections/faq-20058380

Pregnancy after a Cesarean. The International Cesarean Awareness Network, Inc. (ICAN). https://www.ican-online.org/wp-content/uploads/2021/01/Pregnancy-after-5.pdf