Kниги

Birth Reborn, Michel Odent

Книгата не е преведeна на български (както и повечето книги, които препоръчвам тук). Бих превела заглавието като „Възраждане на раждането“.

Книга, която на мен лично ми преобърна всички представи за раждането. Френският акушер-гинеколог Мишел Оден, който е един от най-известните защитници на естественото раждане в цял свят, споделя своя опит в едно малко родилно отделение в Питивие, Франция, и обяснява какви са нуждите на родилката и защо усамотената среда е толкова важна по време на раждането.

The Caesarean, Michel Odent

„Цезаровото сечение“

Още една страхотна книга от същия автор. В нея д-р Мишел Оден разглежда цезаровото сечение от всички страни – историята и еволюиращата техника на цезаровото сечение, причините за нарастването му в цял свят, абсолютни и относителни показания, как се отразява една такава операция върху майката, бебето, връзката между тях и как бихме могли да го предотвратим. Книгата е подходяща за всички, на които им предстои да раждат или да се грижат за раждащи жени.

The Birth Book, William Sears and Martha Sears

„Книга за раждането“

Има я на английски и на руски. Една от най-добрите книги, които някога съм чела – много добре структурирана, подробна, написана в много умерен тон. Д-р Уилям Сиърс споделя своята гледна точка на лекар, а жена му Марта – своето виждане на жена, майка на 8 деца, инструктор за подготовка за раждането. Книгата наистина съдържа всичко, което една жена трябва да знае, за да има позитивно раждане.

The Thinking Woman’s Guide to a Better Birth, Henci Goer

„Ръководство за мислещата жена за по-добро раждане“

Много ми харесва, че всяко твърдение в книгата е подкрепено с данни от изследвания. Има много подробни описания на всяка медицинска процедура и интервенция по време на раждането, техните предимства, недостатъци и алтернативи. Анализира защо има толкова голямо разминаване между резултатите от изследванията и прилаганите практики в областта на родилната помощ. Тонът е остър на моменти, но книгата наистина е много ценна, защото авторката е преровила огромен обем научна информация.

Spiritual Midwifery, Ina May Gaskin

„Духовно акушерство“

Айна Мей Гаскин е много известна традиционна акушерка от САЩ, която има отлична статистика и често участва в международни конференции по акушерство. Книгата „Духовно акушерство“ включва изчерпателна информация за раждането и акушерството, инструкции за акушерки и различни техники за справяне в трудни ситуации по време на раждането. В книгата Айна Мей разказва за комуната им (The Farm) и за това как е станала акушерка, включени са и много истории на майки.

Ina May’s Guide to Childbirth, Ina May Gaskin

„Ръководството на Айна Мей за раждането“

За разлика от предходната книга, която включва подробна информация за акушерки, тази книга е по-подходяща за бъдещи майки и много добре съчетава в себе си информация, базирана на актуални научни изследвания, и емоционални и духовни аспекти на раждането. Айна Мей има много богат опит, от който си заслужава да се почерпи, както и страхотно чувство за хумор, а разказите в книгата са много вдъхновяващи.

Home Birth: A Practical Guide, Nicky Wesson

„Домашно раждане – практическо ръководство“

Книгата е за домашното раждане и разбира се, много неща от нея не са приложими за българската реалност. Въпреки това ми хареса, че е добре структурирана, включва описание на потенциалните усложнения през бременността и раждането, как да се реагира, какво може да се направи вкъщи и кога е наложително да се отиде в болница. След като човек я прочете, се убеждава, че асистираното домашно раждане е нещо нормално и безопасно. Беше много интересно да науча повече за домашното раждане във Великобритания.

Birth without Violence, Frederick Leboyer

„Раждане без насилие“

Книгата определено е революционна за времето си (1974). Описанието на нежното и уважително посрещане на новороденото на белия свят е много вдъхновяващо. Авторът има дълбоко разбиране за нуждите на новороденото бебе и ги е описал много убедително. Стилът му е много нетипичен – шокира, впечатлява и вдъхновява. Ролята на майката е малко пренебрегната в книгата – фокусът е върху бебето. Ролята на лекаря е по-активна, докато майката е неподготвена и пасивна.

New Active Birth: A Concise Guide to Natural Childbirth, Janet Balaskas

„Новото активно раждане“

Джанет Баласкас е основателката на движението за активно раждане. В книгата много подробно са описани предимствата на свободното движение и вертикалните позиции по време на всичките фази на процеса. В книгата има много хубави снимки и илюстрации. Дадени са отлични йога упражнения, техники за дишане и масаж. Тонът на авторката е много позитивен, дава полезни съвети как да се приложи активното раждане дори когато има усложнения и се налагат интервенции. Интересно е да се научи повече за движението за активно раждане в другите страни.

The Doula Advantage: Your Complete Guide to Having an Empowered and Positive Birth with the Help of a Professional Childbirth Assistant, Rachel Gurevich

„Предимството да имаш дула“

Книгата покрива всеки аспект на работата на дулите – какво правят, предимствата, научни изследвания, отзиви на жени, които са раждали с дула. Включва много цитати от работещи дули, които споделят своя опит, което я прави интересна за четене. Подходяща е за всички жени, независимо от предпочитания начин на раждане. Дава съвети как да изберем подходящата дула. Включва част за това как да станем дули.

Childbirth without Fear: The Principles and Practice of Natural Childbirth, Grantly Dick-Read

„Раждане без страх“

Това е класическа книга в областта на естественото раждане и след това много други автори стъпват върху информацията от нея. Грантли Дик-Рийд открива, че е възможно раждането да бъде безболезнено, когато жените не са напрегнати. Обяснява действието на маточните мускули, цикъла страх – напрежение – болка, защо ни боли толкова силно, когато сме уплашени, важността на релаксацията и дава ценни съвети за справяне със страха и напрежението.

Heart and Hands, Elizabeth Davis

„Сърце и ръце“

Книгата е написана от Елизабет Дейвис – много известна американска акушерка с огромен опит и много добра статистика. Книгата е ръководство за акушерки, което освен физиологията дава и един по-духовен подход към раждането, и изключително добра информация за различни естествени методи, подходящи при усложнения при бременността и раждането.

Orgasmic Birth: Your Guide to a Safe, Satisfying, and Pleasurable Birth Experience, Elizabeth Davis and Debra Pascali-Bonaro

„Оргазмено раждане“

Книгата е издадена през 2010. Дава съвсем нов и различен поглед върху раждането – като удовлетворяващо и позитивно преживяване. Заглавието специално е подбрано така, че да привлича повече читатели. Иначе книгата включва много добри съвети как да се грижим за себе си през бременността, да се подготвим за позитивно раждане, съвети за самото раждане и интересни истории от майки. Книгата е преведена на български.

The Waterbirth Book, Janet Balaskas

„Книга за водното раждане“

Много полезна книга както за родители, така и за акушерки, които искат да асистират при водно раждане. Освен историята и предимствата на водното раждане са описани подробно практическите му аспекти – как да се подготвим за водно раждане, откъде да си вземем басейн, как протича целият процес, хормонални аспекти, водно раждане и усложнения и т.н. Разбира се, включени са и много вдъхновяващи истории за водното раждане.

A Consultation with a Midwife, Ingeborg Stadelmann

„Консултация с акушерка“

Тази книга е много популярна в Германия, написана е от немската акушерка Ингеборг Щаделман , но я има преведена и на английски. Книгата включва подробно описание на различните етапи на бременността, раждането, периода след раждането, кърменето. Дадени са много полезни практически съвети, авторката споделя личния си опит и много реални истории. Но най-много михаресва това, че за повечето проблеми, с които жената може да се сблъска, се предлагат естествени методи за справяне – доста внимание се отделя на билките, ароматерапията, хомеопатията и други алтернативни методи.

A Guide to Effective Care in Pregnancy and Childbirth, Murray Enkin, Marc J.N.C., Keirse James Neilson, Caroline Crowther, Lelia Duley, Ellen Hodnett and Justus Hofmeyr

„Наръчник за ефективна грижа през бременността и раждането“

Тази книга обобщава наличните научни доказателства за ефекта на различните медицински процедури и интервенции през бременността, раждането и след това. Тя предоставя в достъпен формат огромно количество информация от медицинската литература и библиотеката на Кокрейн Колаборейшън. Задължително четиво за медицинските специалисти и безценна книга за родители, които искат да вземат информирани решения.

The Birth Partner, Penny Simkin

„Партньор за раждането“

Пени Симкин е физиотерапевт, инструктор по подготовка за раждане, автор, лектор и световно признат експерт в областта на бременността и раждането. Книгата предоставя подробна информация за това как протича нормалното раждане и как може да се помогне на жената на всеки един етап. Книгата е чудесен наръчник за бъдещи майки, татковци, дули и всички, които помагат по време на раждане. Подробна, балансирана и окуражаваща.

Birthing from Within, Pam England, Rob Horowitz

„Раждане отвътре“

Книгата е написана от акушерка и психолог. Авторите разглеждат раждането като процес на себепознание. Предлагат множество оригинални и приятни начини на бъдещите родители да опознаят по-добре своите силни страни и потребности по време на раждането и след това. Упражнения като водене на дневник, медитация и рисуване ще помогнат на майките да анализират своите мисли и да се срещнат със страховете си по време на бременността. Книгата предлага доказани немедикаментозни техники за справяне с болката. Разгледан е и периодът след раждането.

Сайтове

www.midwiferytoday.com

Сайтът на американското списание Midwifery Today. Неизчерпаем ресурс за естественото раждане и традиционното акушерство. Организират редовни международни конференции.

www.childbirthconnection.org

Сайтът на Childbirth Connection (в миналото – Maternity Center Association), неправителствена организация, която работи за подобряване качеството на услугите в областта на майчиното и детското здравеопазване от 1918. Богат източник на информация, която се базира на научни изследвания.

www.sarahbuckley.com

Сайтът на д-р Сара Бъкли за нежно раждане и нежно родителство. Сара Бъкли е лекарка, авторка на страхотни статии и книги за раждането и родителството, майка на четири деца, родени вкъщи.

www.spinningbabies.com

Много интересен сайт за оптималното фетално предлежание, включващ много техники, които помагат на бебето да се обърне по най-добрия начин.

www.primalhealthresearch.com

„Изследване на първичното здраве“ изследва връзките между първичния период (бременността, раждането и първата година в живота на човека) и отличителните черти на личността и характера по-късно в живота. Сайтът е създаден от д-р Мишел Оден.

www.davis-floyd.com

Роби Дейвис-Флойд е много интересен човек – антрополог, който изследва антропологията на репродукцията с фокус най-вече върху раждането, акушерството и гинекологията, автор на книги и статии.

www.elizabethdavis.com

Сайтът на Елизабет Дейвис – много известна американска акушерка, авторка на книгите Heart and Hands и Orgasmic Birth.

www.waterbirth.org

Сайтът на Waterbirth International – неправителствена организация, създадена от Барбара Харпър. Включва много интересни факти и истории за водното раждане.

www.ican-online.org

International Cesarean Awareness Network – много ценен сайт за превенцията на цезаровото сечение и вагиналното раждане след секцио. Организират и онлайн семинари.

www.gentlebirth.org/archives

Страхотни акушерски архиви, които включват много добре подбрана информация за всичко, свързано с бременността, раждането и периода след това.

www.hypnobirthing.com

Сайт за хипнораждането. Този метод е създаден от Мари Монган, хипнотерапевт, и предполага усвояване на самохипноза, навлизане в състояние на лек транс, за да може да се намали активността на съзнанието (където се крият страховете, тревогите, негативните очаквания, които могат да попречат на хода на раждането и да предизвикват напрежение и болка). Методът позволява раждането да мине леко, бързо и безболезнено.

www.bradleybirth.com

Сайт за метода на д-р Брадли за подготовка за раждане. Американският акушер-гинеколог Робърт Брадли създава своята методика за подготовка за раждането през 50 – 60-те години на XX век. Той предлага да се използват психотерапевтични методи за отпускане по време на контракциите, разработва собствена техника за дишане и предлага на бременните специална диета и система от физически упражнения.

www.lamaze.org

Сайт за методиката на Ламаз – най-разпространената и популярна на Запад методика, разработена от френския акушер-гинеколог Фердинанд Ламаз. През 1956 г. той публикува книгата „Безболезнено раждане“, която се превръща в култова за милиони двойки по света. Методиката му включва релаксация, медитация и контролирано дишане.

www.theunnecesarean.com

Сайтът предоставя информация за това как да предотвратим ненужното цезарово сечение, и ресурси, които помагат да вземете напълно информирано решение по въпросите, свързани с раждането. Особено голямо внимание се отделя на цезаровото сечение заради едър плод.

www.domrebenok.ru

Сайтът на руското списание „Домашно бебе“. Много интересни статии за бременността, раждането, отглеждането на децата, образованието, семейството, здравето, храненето и други. Редовно организират конференции, курсове и семинари за раждането и родителството. Предлагат огромно количество онлайн ресурси.

www.bellybelly.com.au

Австралийски сайт, създаден от Кели Уайндър , който включва богата и достоверна информация за периода от преди зачеването до родителството. Наистина много богат ресурс, препоръчвам!

И още:

www.birthingthefuture.org/AllAboutBirth.html – Birthing the Future

www.birthpsychology.com – The Association for Prenatal and Perinatal Psychology and Health

www.hencigoer.com – сайтът на Хенси Гоер

www.birthworks.org/site

www.glorialemay.com/blog – Глория Лемей

www.imbci.org – The International MotherBaby Childbirth Initiative

www.thebirthsurvey.com

www.birthnetwork.org

www.choicesinchildbirth.org

www.prepforbirth.com

www.birthpower.us

www.midwifethinking.com

www.birthemissary.com

Български сайтове:

www.midwivesbulgaria.org – Алианс на българските акушерки

www.rodilnitza.com – НПО „Родилница“

www.podkrepazakarmene.com – Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“

www.lllbg.org – Ла Лече Лига – България

Филми

Gentle Birth Choices

„Нежното раждане“

Целта на филма е да покаже красотата и силата на жените по време на естествено раждане. Създателката на филма Барбара Харпър представя на зрителите историите на 6 раждания – показани са раждане във вода, вагинално раждане след секцио, раждане вкъщи и в родилен център, раждане в клекнала и в изправена поза, гледната точка на майките, бащите, лекарите, братята и сестрите. Филмът е достатъчно кратък, за да не се отегчи зрителят. Създаден е през 1993 г., но много от проблемите, за които се говори, са актуални и днес.

Orgasmic Birth: The Best Kept Secret

„Оргазмено раждане: най-добре пазената тайна“

Филмът кара зрителите да преосмислят всичко, което досега са си мислили, че знаят за раждането. Разглежда раждането като неразделна част от женската сексуалност и като едно много пренебрегвано човешко право. Оказва се, че е възможно раждането да носи удоволствие, дори оргазъм. Двойки споделят как са преживели този момент по един красив и удовлетворяващ начин. Повдигат се различни актуални проблеми като страха на жените от раждането, медицинските интервенции и други.

The Business of Being Born

„Раждането всъщност е голям бизнес“

Филмът преплита лични истории за раждания с изненадващи исторически, политически и научни прозрения и шокиращи статистики за съвременната система за майчино и детско здравеопазване. След раждането на своето дете актрисата Рики Лейк решава да създаде този филм и да постави под въпрос начина, по който се раждат бебетата в Америка. Няма много нагледни сцени на самото раждане, така че според мен е подходящ и за по-чувствителни хора.

Birth as We Know It

„Раждането, както го познаваме“

Създателката на филма Елена Тонети-Владимирова споделя своя опит на една от основателките на движението за съзнателно раждане в Русия. Филмът показва 11 сцени на естествени раждания, включително раждане вкъщи, седалищно раждане, раждане на близнаци, водно раждане. Някои кадри са доста различни от всичко, което сме виждали – например раждане директно в Черно море. Може да се стори краен на доста хора.

Le Premier Cri

„Първият плач“

Завладяващ филм, представящ с нежност и топлота тайнството на човешкото раждане. Сниман в пустинята Сахара, в Индия, в модерна болница в Китай, където се раждат по 120 бебета на ден, в щата Мейн, където майка решава да роди без помощта на акушерка, и в Мексико, където ставаме свидетели на раждане в басейн, асистирано от делфини. Много красив филм със завладяваща музика, без близки планове или сцени, които да ви уплашат или натоварят.

Microbirth

Микрораждане

Последните научи изследвания показват колко е важно бебето да се срещне с правилните микроорганизми по време на раждането и веднага след това. За оптималното развитие на имунната система, микроорганизмите трябва да дойдат от майката на бебето. Тези микроорганизми се предават на бебето от майката по време на вагинално раждане, контакта кожа-в-кожа и кърменето и изграждат бактериалната екосистема на бебето, която се нарича микробиом и има огромно влияние върху бъдещото му здраве.

 DOULA! The Ultimate Birth Companion

ДУЛА! Необходим помощник по време на раждане

Документален филм за ролята на дулите. Показани са три раждания с подкрепата на дула, които отразяват немедицинската, но практическата и емоционалната подкрепа за майката преди, по време и след раждането. Има отделна секция за това как постпартум дули (дули за след раждане) помагат на майките в първите седмици от живота с бебето.

Възможности за обучение

http://childbirthinternational.com/

http://www.birthworks.org/

http://www.dona.org/

http://www.cappa.net/

http://birtharts.org/

http://www.birthemissary.com/doula-course.html

http://www.icea.org/

http://www.birthsupport.org/birthbonding/

http://www.birthingfromwithin.com/

http://www.alace.org/

http://www.mammaprimitiva.com/