Най-честият аргумент против опит за вагинално раждане след предишно цезарово сечение, е риска от руптура на матката. Руптурата е разкъсване на тъканите на матката, в зависимост къде е локализирана, може да е непълна или пълна. Това усложнение може да бъде животозастрашаващо както за майката, така и за бебето.

Симптоми на руптурата могат да бъдат вагинално кървене, внезапна болка между контракциите, нетипична коремна болка, болка между пъпа и пубисната кост, внезапна болка на мястото на белега от предишна операция,  ускорен пулс, ниско кръвно налягане, признаци на шок при майката. Един от първите признаци за руптура, който се наблюдава е аномалия в сърдечната честота на бебето, като може дори родилният процес да спре. Матката може да придобие специфична форма на пясъчен часовник – това е така нареченият пръстен на Бандел.

Как изглежда пръстен на Бандел

Несъмнено, руптурата носи рискове за живота на бебето и майката. Но когато оценяваме риск, е нужно да обърнем внимание в какъв процент от случаите се случва въпросното усложнение. Проучванията сочат, че руптура след предишно цезарово сечение се случва в под 1 процент от случаите. Ако не са използвани медикаменти по време на раждането, този риск е около 0.8 процента за жени с хоризонтален разрез.

За да може да се сравни този процент, трябва да погледнем и рисковете при цезарово сечение, например при секцио се наблюдава по-голям риск от кръвозагуба отколкото при вагинално раждане (1-7%), рискът от нараняване на съседни на матката органи като пикочния мехур например е 2%, рискът от образуването на тромби след операцията е 8 пъти по-висок отколкото от вагинално раждане. 

Когато знаем рисковете и ползите и в двата случая, имаме контекст и може да вземем по-лесно информирано решение за това какво действително искаме за себе си и за бебето си. 

Сам по себе си рискът от руптура не бива да е причина жената да не опита вагинално раждане след цезарово сечение, важно е да се оценят обаче всички други фактори около предишното раждане, бременността и медицинската история на родилката. Между 75 и 90 процента от жените с предишно секцио могат да родят нормално.

Когато раждането се случва в болнична среда и под медицинско наблюдение, дори и да настъпи усложнение, медицинските специалисти имат готовност да реагират. При настъпила руптура в хода на раждането, се преминава към цезарово сечение.

Източници:

Toppenberg KS, et al. (2002). Uterine rupture: What family physicians need to know. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2002/0901/p823.html

Wall, E., Roberts, R., Deutchman, M., Hueston, W., Atwood, L.A., & Ireland, B. (2005). Trial of Labor After Cesarean (TOLAC), Formerly Trial of Labor Versus Elective Repeat Cesarean Section for the Woman With a Previous Cesarean Section. The American Academy of Family Physicians.https://www.annfammed.org/content/suppl/2005/07/26/3.4.378.DC1/TOLAC_2005_Guideline.pdf


Mayo Clinic Staff. (2022). VBAC: Know the pros and cons. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/vbac/art-20044869

Brandon M. Togioka; Tiffany Tonismae (2022). Uterine rupture.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559209/

S.Tahseen, M.Griffiths; BJOG. (2010 Jan). Vaginal birth after two caesarean sections (VBAC-2)-a systematic review with meta-analysis of success rate and adverse outcomes of VBAC-2 versus VBAC-1 and repeat (third) caesarean sections.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19781046/#:~:text=Main%20results%3A%20VBAC-2%20success,asphyxial%20injury%2Fdeath%200.09%25.