Какво е първи контакт и доколко е важно да го има след раждането на бебето? 

Контактът на майката и бебето непосредствено след раждане не е просто една препоръка, а има научно доказани ползи и за двамата.

При ранно иницииране на контакт кожа в кожа, освен обмяната на нежност и любов, се намалява и стреса на майката, и на бебето от раждането, стабилизира се температурата на бебето, сърдечната честота, дишането и насищането на кръвта с кислород.

След като бебето бъде поставено върху майката непосредствено след раждане се инициира силно инстинктивно поведение и при двамата. Майката изпитва прилив на хормони и започва да вдишва от мириса на бебето и да го целува. Бебето след кратка почивка от раждането започва инстинктивно да търси гърдата.

Какви са практиките у нас и в Германия?

В Германия, както и в цяла западна Европа, се практикува т.нар. подход rooming-in, при който бебето и майката остават в една стая за най-малко 23 часа. Безспорните предимства на този подход са, че майката се научава да разпознава първите признаци на глад на бебето и да отговаря своевременно на нуждите му. Придобива увереност, че може да се справи с грижите за бебето, знаейки че може да разчита на компетентна помощ винаги, когато й е необходима.

Счита се, че ако родилката е заобиколена от най-близките си и се чувства максимално близо до познатата и семейна среда, то това ще помогне да се адаптира много по-лесно и бързо към новата ситуация.

Подкрепя се изключителното кърмене, дохранване с адаптирано мляко се прави след индивидуална оценка на всеки случай и е необходимо да бъде обосновано и документирано.

Най-честите митове, които срещаш при работата си с майките?

Има много митове около кърменето, които все още се казват на майките. Тези, които се чуват по време на болничния престой са :

– „в началото нямаш достатъчно кърма“ – в първите три дни след раждането майката има коластра, която е напълно достатъчна и е първата „супер храна“ за новороденото бебе.

-„трябва да кърмиш само определено време на всяка гърда“ – след раждането бебетата са често по-поспаливи и имат нужда да бъдат събуждани. С ограничаването на времето им за сукане от гърдата не им помагаме да се нахранят. Необходимо е да имат винаги достъп до гърдите и скоро те сами ще изградят свой собствен ритъм на хранене.

Кои са най-важните препоръки, която всяка майка е нужно да чуе преди раждането?

Много е важно майките да се информират  от правилните източници и да се запознаят с процеса на кърменето. Какви промени настъпват в тялото по време на бременността и след раждането, как се образува кърмата и т.н. Знанието е безспорна сила!

След раждането да се доверят на природата и да следват бебето си. Всяка двойка майка и бебе са уникални сами по себе си. При нужда от помощ да могат да подбират правилната информация. Никое коте не е повело малките си да пият вода!

Какво е нормалното поведение на едно новородено бебе?

Ако бебето бъде поставено, непосредствено след раждането, върху гърдите на майката, то ще премине през следните стадии:

  • силен плач
  • стадий на релаксация, за да възстанови сили след раждането
  • ще започне да отваря очи и да реагира на майчиния глас и да извършва движения с глава и ръце
  • запознаване с гърдата като я мирише, докосва и облизва, последвано от засукване
  • След това майката и бебето ще заспят, отпочинат и възстановят сили. На втория ден новороденото е вече много по-будно и активно и започва да се държи като, че е озверяло от глад. Тук много често майките решават, че нямат коластра и не могат да задоволят глада на бебето. Това поведение на бебето е напълно нормално, сучейки то подава сигнали на тялото да произвежда количества кърма, адекватни на неговите нужди. Коремчето на новороденото е много малко и има нужда от малки и чести порции кърма. Много скоро всички усилия, които майките положат ще се отплатят.