След като бебето се роди, обикновено цялото внимание е фокусирано върху него. Майката трябва да се грижи за детето си и през деня и през нощта и буквално забравя за собствените си нужди. Повечето майки търсят и към момента на раждането разполагат с много информация за това как да отглеждат бебето, но не се информират за това от какво имат нужда те самите, за да се възстановят и да се чувстват добре. Близките са очаровани от новия член на семейството и за тях също майката остава на заден план. А не бива да е така, защото в периода след раждането жената продължава да е изключително уязвима и има нужда от почивка, грижи и много подкрепа.

Физическо възстановяване

Майката след раждането има нужда от време, за да за да свикне с новия ритъм и да възстанови своите сили и енергия. Всички органи и системи трябва отново да свикнат с това, че тя вече не е бременна. Следродилният период продължава 6 седмици, като в първите 2 седмици тече активното възстановяване, когато жената има нужда от много почивка. В някои традиционни култури се смята, че тялото се възстановява напълно 6 месеца след естествено раждане и 1 година след цезарово сечение.

Раждащата жена губи много топлина, затова е важно да е на топло и добре облечена в първите седмици – топли удобни дрехи, чорапи на краката, уютни завивки, да няма течение в стаята. Храната, с която тя се храни трябва да е топла – зелечукови супи, бульони, задушени зеленчуци, зърнени каши, прясна риба или пиле. Избягват се пикантни храни, силни вкусове и миризми.

В първите дни е желателно да лежи повече, да се гушка с бебето и да кърми. Сънят е изключително важен и обикновено не достига, затова майката трябва да спи и през деня, когато спи бебето. Раздвижването започва постепенно, 2 седмици след раждането се въвеждат леки упражнения. Важно е да няма излишно натоварване, майката не трябва да вдига нищо тежко. Може да се правят специални възстановяващи процедури – леки масажи на коремчето с топло масло, компреси с билки и други. На много места по света (Мексико, Тайланд и други) коремчето се връзва с шал за подкрепа на коремната стена и кръста.

Трябва да се проследи дали майката няма диастаза (раздалечаване на коремните мускули по бялата линия). Лекото раздалечаване е нормално и може да се възстанови от само себе си в рамките на първите 2 месеца. Но ако проблемът е по-сериозен, се коригира със специални упражнения. Другото важно нещо, на което трябва да се обърне внимание е възстановяването на тазовото дъно. Проблеми като смъкване на вагиналните стени и неволно изпускане на урина след раждането, се срещат сравнително често и могат да бъдат коригирани с упражнения и мануална терапия – частично или напълно.

Грижа за шевовете

Ако е имало разкъсвания или епизиотомия, можем да облекчим болката и да подпомогнем възстановяването им по следния начин:

  • В началото може да се слага лед върху перинеума
  • Обливане с отвара от смрадлика и лайка след всяко ходене до тоалетната
  • Крем от календула (невен)
  • Памучни превръзки или лигнин, които се сменят често – проветряване на раната
  • Седене върху надуваем пояс
  • Разхлабващи храни
  • Rescue remedy капки и хомеопатия при нужда

Кървене, секс, контрацепция

Кървенето след раждането (лохиите) продължават около 3-6 седмици. Докато не свършат лохиите не е препоръчително да се прави секс, а някои майки имат нужда от повече време – 2-3 месеца, особенно ако е имало разкъсвания. Може да има нужда от допълнително овлажняване – вагиналната сухота е често срещано явление сред кърмещите жени. Менструалният цикъл може да се възстанови на втория месец след раждането, но е възможно, да нямате цикъл повече от година, ако кърмите. Независимо от това дали вече е дошъл цикълът или не, е възможно да забременеете, затова ако все още не планирате нова бременност, ще трябва да помислите за съвместими с кърменето методи за контрацепция.

След цезарово сечение

Възстановяването след секцио е по-бавно и по-трудно. Докато сте още в болницата, помолете персонала за физическа подкрепа. Добър вариант е отделна стая, в която близките да могат да помагат. Вземете обезболяващо, ако се налага. Използвайте възглaвници за подкрепа на корема. Преди ставането често раздвижвайте, опъвайте краката. Правете кратки разходки, поддържайте корема. Протягайте се всеки път, когато ставате. Проверявайте белега всеки ден – зачервяването може да е признак за инфекция. Не вдигайте нищо по-тежко от бебето първите 6 седмици. Ако имате по-големи деца осигурете си помощ за тях. Постепенно увеличавайте физическата активност – с особено внимание в първите 6 седмици. Може да използвате капсули с витамин Е за подобряване на кожата на белега. Много малко майки знаят, че Здравната каса покрива физиотерапия – специални масажи на белега след секцио.

Емоционално състояние

Нормално е току що родилата жена да изпитва широк спектър от емоции: облекчение, щастие, тъга, съмнения дали се правя добре, най-различни притеснения. Заради хормоналните промени е възможно в първите дни да бъде плачлива, раздразнителна, разсеяна – това преминава от само себе си. Тревожни симптоми, които може да говорят за следродилна депресия са обърканост, страх, постоянно чувство, че не се справя, тревожност, безнадеждност, вина, липса на апетит, безсъние, панически атаки и други. Следродилната депресия не преминава сама и изисква помощ от специалист, затова е много важно да не се пренебрегват тези симптоми.

Помощ от близките

Несъмнено следродилния период трябва да се планира предварително. Може да помислите кой ще ви помага и да говорите с близките си от каква точно помощ ще имате нужда. Много често роднините с удоволствие биха съдействали за ежедневните задачи като готвене, чистене и пазаруване, стига да им дадем насоки. Най-удачно е близките да помагат с рутинната домакинска работа, за да може майката изцяло да се фокусира върху грижите за бебето и своето собствено възстановяване. Вместо да я заливат с противоречиви съвети за отглеждането на бебето, те трябва да се грижат за нея и да й вдъхват увереност, че тя се справя добре. Ако майката се чувства добре, несъмнено тя ще се погрижи добре за детето си. Всички хора, които помагат след раждането, трябва да приемат майката и таткото за абсолютни авторитети, що се касае отглеждането на тяхното бебе и не бива да поставят под въпрос техните решения.

Заключение

Понякога следродилният период е изпълнен с предизвикателства. Майката може да има болезнени следродилни контракции, болки в шевовете, хемороиди, болки в гърба, разранени зърна, препълнени гърди, трудности с кърменето или с грижите за бебето… Всички тези и други възможни проблеми, обикновено са напълно разрешими и не трябва да се притеснявате да потърсите помощ за тях от акушерки, консултанти по кърмене, лекари, физиотерапевти, остеопати и психолози.

Това как ще протече следродилният период има значение на нашето здраве в бъдеще.  Младата майка е направила толкова много – те е преминала през процес на огромна трансформация, за да износи и роди своето дете. Несъмнено тя заслужава покой, много подкрепа и един истински щастлив baby moon!