Казвам се Олга Дукат и съм акушерка.

Допълнителни курсове и квалификация:

  • инструктор за подготовка за раждането към Childbirth International
  • сертифициран от международен борд консултант по кърмене IBCLC
  • консултант по носене на бебето към ClauWi Babywearing School
  • инструктор по пилатес за бременни

Майка съм на четири деца – Андрей (2005), Александър (2008), Станислав (2011) и София (2017).

През 2017 година излезе книгата ми „Раждане с любов“.

Моята история

Преди да стана майка работих във финансовия отдел на една фирма за електроника. Не мога да кажа, че бях щастлива с това, което правя, но не знаех с какво друго да се захвана. Тогава изобщо не се интересувах от раждане, кърмене, екология, здравословно хранене, алтернативна медицина… След като се роди първият ми син Андрей, с който имахме много трудно начало, тези теми започнаха да ме вълнуват все повече. Най-голямата ми страст стана естественото раждане. Раждането на второто ми дете Александър наистина беше повратна точка в живота ми и оттогава той тръгна в съвсем друга посока.

Бях възмутена от ситуацията в родилните домове и подхода към раждането и отчаяно исках да направя нещо, за да променя нещата. Станах активист в Сдружение “Естествено”, чиято цел е популяризиране на естественото активно раждане. Бях председател на Сдружението от регистрацията му като юридическо лице в края на 2008 до септември 2010. През това време завърших специализирано обучение и се сертифицирах като инструктор за подготовка за раждането и като дула. През 2009 преминах и обучението на НАПК за консултанти по кърмене.

Постепенно увлечението ми се превърна в основното ми занимание и професия. Напуснах Сдружение «Естествено» есента 2010, за да се посветя на работата си като дула и за да осъществя мечтата си за свой център за родители. На 17 септември 2010 г. отворихме Център «Естествени идеи», който се наложи да затворим през 2020 в началото на пандемията.

Следващата повратна точка в живота ми беше през ноември 2011 г, когато се роди третият ми син Станислав. Моята мечта се сбъдна! След две цезарови сечения, аз успях да родя естествено.

Дъщеря ми София се роди през 2017 година също напълно естествено и без никакви проблеми, дори без разкъсвания, въпреки теглото на бебето – 4100 г. Благодарна съм за всеки един миг и споменът за раждането ме изпълва с гордост и удовлетворение.

 

Присъствала съм на стотици раждания, повечето от тях без никаква медицинска намеса. Голяма част от ражданията бяха във вода, във вертикални позиции, в присъствие на бащата, много от тях са успешни VBAC. Повечето майки прегърнаха бебетата си веднага след раждането и почти всички закърмиха успешно. Работила съм със семейства от България, Русия, САЩ, Великобритания, Холандия, Франция, Швейцария, Австрия, Германия, Полша, Белгия, Израел, Чили, Бразилия и Индия.

През 2016 година завърших акушерство в Медицинския университет София, Факултет по Обществено Здраве. Завърших и курса „Основи на акушерството“ на американската акушерка Гейл Харт. През август 2015 г. изкарах един месец акушерска практика в холистичен родилен център в Пенсилвания, САЩ, където имах възможността да асистирам на домашни раждания, да правя прегледи и консултации на бременни, родилки и новородени.

От март 2019 година съм част от акушерски кабинет Ла Вита Нова към болница Свети Лазар. Предлагаме проследяване на бременността, акушерски грижи по време на раждането и домашни посещения след раждането.

В моята практика се старая да разглеждам всеки случай индивидуално, защото няма универсално решение, което да е подходящо всички. Интересувам се от алтернативни методи и се възхищавам на възможностите на човешкия ум, емоции, тяло и сложността на процесите в тях. Не отхвърлям медицината и модерните технологии – смятам, че в определени ситуации могат да бъдат наши помощници, но трябва да се използват с мярка. Убедена съм, че това как ще протече раждането не е само въпрос на късмет – много неща зависят от самата бъдеща майката и хората до нея. Бременната трябва да направи информиран избор за всичко, свързано с раждането и да бъде готова да поеме отговорността за своите решения.

Този сайт е за раждането, независимо естествено или не, всяко раждане е уникално,  променя ни,  а споменът за него остава завинаги. Искрено се надявам, че ще ви бъде интересно и полезно!