Раждането не е задължително да е събитие, съпроводено с болка и страдание, то би могло да бъде много удовлетворяващо и прекрасно, дори безболезнено. Раждането е част от сексуалния живот на жената, възможно е да бъде дори и оргазмено.

Интересен факт е, че действително е възможно получаването на оргазъм по време на раждане и макар за момента данните в тази посока да са малко, защото и темата е все още табу, има жени, които свидетелстват, че раждането им е било именно такова – удовлетворяващо и оргазмено.

Д-р Рикардо Джоунс, известен акушер-гинеколог от Бразилия прави интересен паралел между двата процеса – секс и раждане, като откроява следните 4 етапа:

При раждането: бременност – контракции – напъни и раждане на плацентата -първи контакт с бебето

При сексуален акт: желание и възбуда – плато (секс) – оргазъм – отпускане

Фазата на желанието и възбудата, очакването може да се сравни с бременността. По време на първия период на раждането мускулите на матката се възбуждат и контрахират ритмично, както и при сексуален акт. А при последната фаза и при двата процеса наблюдаваме релакс, отпускане след усилията. Единственият паралел, който е по-трудно да направим е между оргазма и раждането. Защото сме свикнали да възприемаме раждането като болезнено страдание, а не като щастие и удовлетворение, което оргазмът ни носи.

Но това, че не сме изпитали собствено оргазмено раждане, не значи, че то е невъзможно. Напротив, бебето минава през родовия канал и “дразни” същите рецептори, които в сексуален акт са отговорни за оргазъм. И при определени жени, при определен тип анатомия и при определени условия – раждането на бебето може да бъде оргазмено.

И при двата процеса – секс и раждане, едни и същи хормони в женското тяло взимат участие – най-важният от тях е окситоцинът. Хормонът на любовта, но и познат също като срамежливият хормон. Защото да се изпълнят и двата акта, трябва да се намали активността на неокортекса (новата кора на мозъка или т.н. мислещ мозък, който ни отличава от другите бозайници).

Затова отношението към акта на раждане, трябва да е същото като към акта на любов, а именно – жената има нужда от усамотение, от свое лично пространство, в което допуска само избраните от нея придружители и екип. Атмосферата трябва да е приятна, уютна, светлините да не са ярки, да е притъмнено, свещи или лампички, приятни аромати, всичко онова, което би предразположило една жена за сексуален акт, би я предразположило и по време на родилния процес да се потопи в океана от окситоцин, да се вглъби в себе си и да се отдаде на сигналите на тялото си и на преживяването. И макар и оргазмът да не е самоцел, никога не трябва да забравяме, че раждането е много, личен, интимен и съкровен процес.

Фотограф https://www.facebook.com/o.yoni.do