В тази статия Ви споделяме опита ни от раждане от нашата практика през март 2022 година, в хода на което настъпи тежко усложнение – руптура на матката.

Това беше опит за VBAC, като от предишното секцио са минали над 3 години. Раждането започна спонтанно, два дни след термина. Бебето е с нормално тегло. Не са използвани никакви медикаменти. 

Диагнозата е поставена въз основа на следните признаци:

  • Падане на тоновете на бебето
  • Специфична форма на матката – пръстен на Бандел
  • Внезапна болка на мястото на белега

Веднага е взето решение за спешно цезарово сечение. Диагнозата се потвърди окончателно в хода на опарацията. Операцията протече гладко и Слава Богу, майката и бебето са добре.

Въпреки този опит, ще продължим да подкрепяме VBAC раждания.

Защото, за съжаление, рискове от редки и тежки усложнения съществуват при всички видове раждане и независимо кой тип родоразрешение избира раждащата жена, тя поема риск и в двата случая.

Както VBAC, така и ресекциото имат повече рискове, но в процентно съотношение нормалното раждане е по-безопасно, в сравнение с плановото повторно секцио, освен ако няма категорични медицински индикации за операция и официалните препоръки са именно в посока насърчаване на опит за вагинално раждане след първо секцио. Повторното секцио има повече рискове за майката и за следващите бременности. 

Абсолютни контраиндикации за опит за VBAC са предишна руптура на матката, предишно класическо Цезарово сечение (цезарово сечение, при което се е използвал класически (надлъжен) разрез) и други категорични медицински индикации за секцио като плацента превия например.

75-90% от жените с предишно секцио имат шанс за успешен VBAC. Останалите раждат със секцио най-често поради причини, които не са свързани с белега. 

Ако не се даде шанс, стотици жени ще трябва да минат през излишна повторна операция, за да се предотврати евентуалната руптура.

От началото на тази година имаме 87.5% успешен VBAC. Това са:

  • 24 успешни вагинални раждания след 1 секцио
  • 4 успешни вагинални раждания след 2 секцио
  • 4 неуспешни опита за VBAC

Кое е важно?

Повишено внимание, навременно постъпване в болница и проследяване на следните симптоми по време на родилния процес:

– детските сърдечни тонове

– напредъка на раждането

– състоянието на майката и всички притеснителни симптоми

И разбира се, екип наблизо в готовност за спешно секцио, ако това се наложи.

фотограф Яница Карамаркова https://www.moiatadula.com/