Автор: Аделина Василена

Имах най-прекрасното нормално раждане, с още по-прекрасния ЕКИП – доверих се на Олга Дукат и акушерски кабинет LaVita Nova (Галя също беше с мен по време на раждането) и не на последно място д-р Несторова. Имам секцио преди 3г и 8м. в Токуда при д-р Димитров.

Терминът ми беше 6 май, но в 37 г.с. ми се спукаха водите. Очаквах малко бебе по принцип, няма да ви казвам щом усетих спуканите води колко се уплаших, тъй като знаех че към момента бебето е около 2300. Имах планирани часове за тонове за след 2 дни, както и за следващата седмица. Поради извънредното положение и по-редките консултации все още не бяхме направили план за раждане.

След спукването на водите контракции все още нямах и съвсем се допритесних, тъй като не бях сигурна дали и кога ще се появят и колко ще ме чакат. Обадих се на Оля, отидохме в болницата и започна с тонове като вече имаше контракции макар и леки. Започнахме да пишем плана за раждане. Оля беше изключително пряма и реално ме подготви какво мога да очаквам в тази ситуация предвид ниското тегло на бебето. Посочих, че разбира се искам контакт кожа в кожа, да изчакат с пъпната връв и др. като бях с ясното съзнание, че състоянието на бебето вероятно няма да го позволи. Тук е моментът да отбележа, че Св. Лазар нямат проблем да посрещнат нуждите на бебе с такова тегло.

След тоновете ме качиха в родилна зала докато чакаме д-р Несторова за преглед за разкритие. Осигури ми се родилна топка, насърчаваха ме за заемане на разнообразни пози. Правиха ми топли компреси и масажи за облекчаване на болката (бях без упойка). Сложиха ми абокат, за да имат готовност ако се наложи спешно секцио, а пред вратата имаше сформиран екип от анестезиолог и неонатолог. В допълнение се погрижиха за всяка моя нужда – придържане на чаша с вода със сламка между контракциите, отваряне/затваряне на прозорец (беше ми адски топло).

Дойде д-р Несторова и се оказа, че водите са ми се спукали някъде от страни, но отдолу има останало още нещо, което пречи на главата на бебето да слезе и д-р Несторова ги доспука. Тук да отбележа, че в плана си за раждане бях посочила, че не съм против медицински интервенции, ако те са необходими. След това направи преглед за разкритие и се оказах с 4см. В този момент чух думите, които може би всяка от нас с едно секцио мечтае да чуе от лекаря си – “Мила Ади, всичко изглежда чудесно, вярвам, че ще успеем”. Разбрах, че целия екип стои зад моята мечта.

30 мин след прегледа контракциите здраво зачестиха, болката стана вече доста силна, появи се чувство за ходене по голяма нужда. Очаквах д-р Несторова да дойде за втори преглед – вече бях с 9 см. Тя и Оля ми показаха как да дишам ефективно, аз лежах по гръб на леглото – така най понасях болката. Оля и Галя продължаваха да ми правят компреси и масажи, а по време на напъните ми помагаха като ми придържаха краката и главата.

За жалост се наложи епизиотомия, която Оля предварително ми обясни, че колкото и да е странно може да се наложи при по-малки бебета, за да се щади бебето. В ходя на раждането чух д-р Несторова и Оля да обсъждат, че е по-добре без епизиотомия и ще се прави в краен случай, така че мога да потвърдя, че нагласите на д-р Несторова са за максимално естествено раждане с минимално намеса.

Час и 40 минути след първия преглед за разкритие се роди Самуил – 2430гр. Имахме първия контакт кожа в кожа, изчакаха пъпната връв да спре да пулсира, плацентата да се роди. Въобще всичко, което бях посочила в плана се състоя, въпреки че очаквах, че няма да е възможно. За бебето не бяха необходими никакви допълнителни грижи.

В заключение силно бих препоръчала болница Св. Лазар, д-р Несторова и акушерки кабинет La Vita Nova – без тях съм сигурна, че моето раждане нямаше да е същото.