В моята практика фокусът са нискорисковите раждания. Но нека днес да поговорим за високорисковите бременности. Кои са факторите? Какво е важно при проследяването? Задължително ли е секцио? На тези въпроси отговаря нашият акушер-гинеколог д-р Паликов.

1. Коя бременност се определя като високорискова?

Високорискова е бременност, при която съществува по-висок от обичайния риск за здравето или живота на бебето или на майката. Някои бременности са високорискови от самото начало, понякога дори преди зачеването, а други стават високорискови с напредването на бременността. 

2. Кои са факторите, които могат да определят една бременност като такава?

Факторите биха могли да се разделят в няколко групи:

  • Здравословни проблеми при майката, съществуващи преди бременността – сърдечни,  бъбречни или чернодробни заболявания, тромбофилии, епилепсия, психиатрични заболявания, различни нелекувани инфекции и други.
  • Здравословни проблеми при майката, възникващи по време на бременността – гестационен диабет, прееклампсия и други.
  • Проблеми от страна на плода – хромозомни или структурни аномалии на плода, отклонения в развитието, плод с по-ниска или по-висока телесна маса, неправилни предлежания на плода – седалищно или напречно, преждевременно раждане или преносена бременност.
  • Проблеми от страна на плацентата – например плацента превия и други.

Допълнителни рискови фактори са:

  • Възраст на майката – при бременни под 18 и над 40 години рискът от усложнения се повишава
  • Предишни спонтанни аборти и предишни проблемни бременности
  • Бременност след инвитро
  • Предишно цезарово сечение (едно или няколко) или други операции на матката
  • Многоплодна бременност – при тях е по-висок риска от преждевременно раждане, раждане на бебета с по-ниско тегло и други.

3. По-специфични ли са грижите и прегледите при рискова бременност?

При наличие на съществуващи заболявания при майката или други рискови фактори е най-добре да се направят предварителни изследвания, прегледи и консултации със специалисти още преди забременяването. Лечението на медицински състояния преди забременяването е по-лесно, освен това семейството ще бъде запознато с всички възможности още преди бременността. Ако жената има заболяване, което изисква прием на лекарства е необходимо да се обсъди дали те са съвместими с бременността.

Тези бременности трябва да се проследяват по-често от лекар-специалист с опит. По време на редовните прегледи през бременността лекарят ще проследява здравето на майката и как се развива бебето, има ли някакви усложнения. В определени срокове от бременността е важно да бъдат направени фетални морфологии при специалист по фетална медицина, да се прецени риска от прееклампсия и преждевременно раждане, да се направят тестове за вродени аномалии (могат да бъдат тествани с неинвазивно изследване). Силно препоръчително е да се направят разширени кръвни изследвания и да се коригират всички дефицити, ако има установени такива. При необходимост жената ще бъде насочена за консултация с други специалисти според нейното състояние. 

4. Как бихте успокоили жените с проблемна бременност?

За щастие повечето бременности протичат нормално, а тежките усложнения са по-скоро изключение. Съвременната медицина е в състояние да се справи с повечето рискове. Грижете се за здравето си и поддържайте здравословен начин на живот – пълноценно хранене, движение, избягване на пушене и алкохол. Опитайте се да бъдете спокойни и да мислите положително. Посещавайте редовните прегледи и не се притеснявайте да споделите с екипа си всички въпроси и притеснения, които имате.

В големият си процент, при тези бременности е възможно естествено раждане, наличието на рисков фактор не значи невъзможност за физиологично раждане и задължително секцио.

В нашата практика за последната година имаме 24% секцио при високорисковите жени, като високорисковите бременности са включвали: VBAC, VBA2C, многоплодна бременност, естествено раждане със седалищно предлежание, както и бременности, при които майката е с диабет/ тромбофилия/ бременности след инвитро и раждания след 35-40 годишна възраст.