В нашата култура се говори много за болката по време на раждане. Често то се представя като мъчително изпитание – свикнали сме с образа на раждащата жена от филмите, която пищи от болка и от ужас. Приели сме мисълта, че раждането е изключително болезнено преживяване, което трябва да изтърпиш, да мине и да го забравиш.

Методът Хипнораждане ни предлага коренно различна гледна точка – той позволява раждането да мине леко, бързо и безболезнено, а майката може да посрещне рожбата си спокойна, уверена и без страх. Този метод е създаден от Мари Монган, хипнотерапевт и е описан в книгата Hypnobirthing. The Mongan Method.

Методът предполага усвояване на самохипноза, навлизане в състояние на лек транс, за да може да се намали активността на съзнанието (където се крият страховете, тревогите, негативните очаквания, които могат да попречат на хода на раждането и да предизвикват напрежение и болка). Жените, които са го изпробвали, споделят, че раждането наистина е било изцяло или почти безболезнено.

Цикълът страх – напрежение – болка

В своята книга „Раждане без страх“ английският акушер Грантли Дик-Рийд описва как страхът води до напрежение в шийката на матката. Тя се стяга, вместо да се отпуска и разширява. Изтласкването на бебето през тази стегната шийка причинява болка. Имаме горен маточен сегмент, който се контрахира, и долен маточен сегмент, който, вместо да се разширява, се стяга и противодейства. Вместо да работят в синхрон, тези мускули се противопоставят едни на други, което води до все по-силни болезнени усещания. Жената очаква болката от следващите контракции, страхът се усилва, напрежението в тялото на жената расте и болката става още по-силна. Получава се омагьосан кръг. Затова страхът е един от основните причинители на болка.

Грантли Дик-Рийд твърди, че ако жените са отпуснати, те няма да изпитват болка или поне тя ще е поносима. И в общия случай е така – колкото по-отпуснати сте, толкова по-малко ще ви боли. Колкото по-добре разбирате процеса на раждането, толкова по-малко ще се страхувате от него.

Ако останете спокойни и се чувствате защитени, на място, на което можете да бъдете себе си и да се концентрирате върху процесите в тялото си, ако се справяте с болката чрез техники за релаксация и дишане, то всичко това ще помогне да се освобождават повече окситоцин и ендорфини. Контракциите ще станат по-чести и по-силни и раждането ще напредва.

Но ако по време на контракциите се чувствате уплашени, стреснати и борещи се с болката, ако бъдете обезпокоявани по време на този процес, ще се включи производството на адреналин. Задейства се механизмът „Бий се или бягай“, характерен както за хората, така и за животните. Тялото изпомпва кръв от вътрешните органи към ръцете и краката, за да ни даде бързина и сила. Животните в дивата природа, когато са изправени пред опасност, използват този механизъм, за да спрат раждането и да избягат на безопасно място. Отделянето на адреналин потиска производството на окситоцин и ендорфини, матката буквално се обезкръвява, шийката се стяга и вероятно ще изпитвате повече болка и процесът на раждането ще протича по-трудно и по-бавно.

Хипнораждане

Програмата Хипнораждане  набляга на това, че раждането е уникално събитие и помага на майката да усети тялото си като съвършено творение на природата, инструмент, благодарение на който бебето се развива и идва на този свят по един прекрасен начин. Благодарение на разбирането на връзката между ума и тялото и на техниките на хипнораждане, които практикува, жената се чувства по-уверена, по-силна и това й дава радост и удовлетворение. Успехът на жените, които раждат по тази програма до голяма степен се дължи на подкрепата на партньора. Той е човекът, който й вдъхва сигурност и прави процеса по-лек, като със своето докосване и своя глас помага на майката да се отпусне.

Най-важният принцип на програмата е, че раждането е нормален физиологичен процес. И повечето здрави жени могат да родят естествено и спокойно. Майка, която ражда с помощта на хипнораждане се учи да се отпуска по време на раждане и да работи със своето тяло и с бебето.  Предлагат се специални упражнения за изграждане на връзка с бебето, които се практикуват през бременността, техники за дишане, релаксация, визуализации, позитивни утвърждения.

Основни техники на хипнораждането:

 1. Релаксация

Техниките за отпускане трябва да станат естествена част от ежедневния живот. Това е един от най-ефективните начини за справяне с напрежението, дискомфорта и стреса – способността да се потопиш в състояние на релаксация във всеки един момент. Много е важно тези техники да се упражняват многократно, за да може лесно да се приложат по време на раждане. Всеки ден майката трябва да отделя специално време само за себе си, когато слуша релаксираща музика или специалните дискове от програмата хипнораждане. В легнала поза майката постепенно отпуска цялото тяло. Много е важно отпускането на лицето и долната челюст – по този начин се отпускат и мускулите на тазовото дъно. Хипнораждането предлага разнообразни техники за релаксация – прогресивна релаксация, изчезващи букви, техника от хипнозата котва, а също масаж с леко докосване за отделяне на обезболяващите хормони ендорфини.

 1. Дишане

Използват се три основни техники за дишане – дишане по време на сън (улеснява навлизането в релаксация), бавно дишане (използва се по време на контракциите) и  дишане по време на раждане (издишване на бебето на последния етап на раждането).

Кислородът е много важен за работата на мускулите на матката, бебето също се нуждае от достатъчно кислород, затова се обръща голямо внимание на техниките за дишане – те също се упражняват всеки ден.

 1. Визуализация

Визуализациите са много полезни, защото помагат да се успокои умът и да се отпусне тялото.  прилагат се различни техники – разтварящи се цветя, сатенени панделки и други. Всеки ден се практикува основната техника – релаксация „Дъга“ заедно с партньора. Майката се отпуска и визуализира, че лежи върху облак от ягодово оцветена мъгла, която бавно плува над пода. Цветът на мъглата се променя и постепенно преминава през всички цветове на дъгата. Партньорът прави меки движения върху ръката на жената, като имитира посоката на естествено отпускане на тялото. С всяка визуализация жената навлиза във все по-дълбока релаксация.  Партньорът ще прилага тази техника и по време на раждането .

 1. Потапяне

Това вече са специфични техники за много дълбока релаксация, с помощта на които жената буквално изключва усещанията на тялото си като с дистанционно.

Позитивна нагласа за леко раждане

Методът хипнораждане предлага позитивни утвърждения, които може да се повтарят мислено ежедневно, за да може жената да бъде спокойна и уверена към момента на раждането. Ето някои примерни утвърждения:

 • Доверявам се на тялото си и се вслушвам в него.
 • Чувствам се сигурна, в безопасност и знам, че всичко с мен и бебето е наред.
 • Усещам как спокойствието се разлива по цялото ми тяло.
 • Умът ми е спокоен, тялото ми е спокойно.
 • Мисля за леко и нежно раждане.

По време на раждането може да се използват същите утвърждения или някои от следните:

 • Аз съм отпусната, спокойна и щастлива, защото скоро ще видя бебето си.
 • С всяка контракция се отпускам все повече.
 • Моето тяло се разтваря и нежно пропуска бебето.
 • Дишам правилно и издишвам напрежението.
 • Раждането ще бъде леко, защото съм толкова отпусната.
 • Виждам как бебето ми плавно се движи към изхода.
 • Очаквам бебето с радост и любов.

Разбира се, можете да измислите и свои собствени позитивни фрази. Важно е да не се използват негативни думи и изрази. Утвържденията винаги са в настояще време. Вместо „Не се страхувам“, казваме: „Аз съм спокойна“. И вместо „Аз ще бъда отпусната“ – „Аз съм отпусната“

Удивително е колко спокойни и отпуснати са жените, които раждат по този метод – това се отличава коренно от представата за раждането, с която сме свикнали. Ако методът ви е интересен, идеалният вариант би било да посещавате курсове при сертифициран специалист. Можете също да си поръчате книгата Хипнораждане, както и диска с релаксации, който е наличен и на български език.