Когато едно семейство се подготвя да посрещне новия си член, възникват много неподозирани до този момент въпроси. От какво има нужда бебето? Как ще се храни? Какво ще трябва да променим в дома си? Кое е полезно за бебето, а кое не? Все повече родители се замислят за по-здравословен начин на живот и за това в каква околна среда израства тяхното най-скъпо същество. В последните години и в България все по-често се чуват думите еко, био и органик и все повече семейства се насочват към употребата на екологично чисти храни, дрехи, играчки, мебели, почистващи средства и т.н.

Парадоксът е в това, че много от дейностите, свързани с отглеждането на бебето и малкото дете, нанасят огромна вреда на околната среда, в която самото то ще се развива и расте. В тази статия ще откриете някои идеи как да отгледате вашето бебето по-близо до природата – лесно, чисто, свободно и то без това да ви излезе безкрайно скъпо.

По-малко вещи

Списъците за пазаруване, които се предлагат в бебешките магазини са огромни – креватчета, колички, шезлонги, шишета, биберони, залъгалки, адаптирани млека, стерилизатори, бебефони, памперси, хиляди всевъзможни играчки и аксесоари… Идеята на всички тези блага на цивилизацията е да улесни живота на родителите, но доколко те са наистина необходими и доколко правят бебето ни спокойно и щастливо, е много спорно. Всъщност бебето не се нуждае от много. То има нужда от вашето присъствие, тесен физически контакт и много любов. И от много малко материални неща. Затова купете само най-необходимото за първите седмици. Можете да вземете някои неща от приятели – често бебешките вещи се използват за кратко време и остават в много добро състояние, освен това вероятно ще получите много подаръци. Минимално количество дрешки, пелени, слинг, ваничка, хавлийка и спално бельо – това е буквално всичко, от което имате нужда в началото!

Кърмене

Освен многобройните ползи за здравето на майката и бебето, кърменето е и най-екологичният начин на хранене. Майчината кърма не е преработена, пастьоризирана, хомогенизирана, пакетирана, транспортирана. Не е необходимо да бъде затопляна, стерилизирана или съхранявана в хладилник. Тя е винаги с идеалната температура и е готова за консумация веднага. Не е необходима вода за приготвянето й, а след храненето не остава никакъв боклук. От друга страна производството, опаковането, транспортирането, маркетингът и дистрибуцията на адаптирани млека, шишета, биберони и други аксесоари оставят съществен отпечатък върху околната среда.

Бебеносене

Замисляли ли сте някога, че е възможно да отгледате детето си изцяло или почти без да използвате количка? На пазара вече се предлага огромно разнообразие от слингове и ергономични раници – практични, удобни и невероятно красиви. Бебеносенето дава огромна свобода – винаги може да сте с детето си, където и да сте (на пазар, на плажа, в планината, автобуса, влака…). Това не винаги е възможно с детска количка. Ръцете ви винаги ще са свободни, докато бебето е в слинга. По-леката домакинска работа може да се извършва заедно с детето и не трябва да чакате, докато то заспи. Това означава, че имате малко повече време за себе си. Опознавате детето си много по-добре благодарение на близкия контакт и бързо разпознавате и реагирате на нуждите му. Когато е близо до тялото на майка си, бебето се чувства сигурно и защитено. Носенето на бебето има положителни последици за цялостното физическо, двигателно и умствено развитие.

Многократни пелени и естествена бебешка хигиена

Производството на пелени за еднократна употреба (памперси) нанася изключително сериозен удар на околната среда. Използва се огромно количество енергия, вода и гориво, изсичат се милиони дървета, а при избелването им във въздуха се отделят токсични вещества. Над 80% от децата в развитите страни използват памперси, а за всяко едно дете са необходими към 5 хиляди броя, докато се научи да използва гърне. Нищо чудно, че това е един от основните битови замърсители, който буквално препълва сметищата. Лошото е, че остават там за доста дълго време – според различни източници пелените за еднократна употреба се разграждат между 250 и 500 години. Разбира се, за прозводството, а след това и за прането на многократни пелени също се използват ресурси. Но все пак екологичният отпечатък от тях е несравнимо по-малък, особено като се има предвид, че нищо не се изхвърля, а с едни и същи 15 бр. пелени можете спокойно да отгледате три и повече бебета.

Естествената бебешка хигиена е подход, който се прилага в повечето традиционни култури и при който изхождането на бебето започва от много ранна възраст. Така се използват по-малко пелени , а майката и бебето се опознават и се учат да се разбират, а в награда получават не само чистота, но и по-тесен психологически контакт.

Съвместен сън

Освен, че отпада необходимостта от бебешко креватче, ползите от съвместното спане с бебето са много – бебето заспива по-лесно и спи по-добре, намалява се стреса от раздялата, майката и таткото си почиват повече, кърменето е по-лесно и удобно… Съвместното спане е напълно безопасно, стига да спазвате елементарни правила. Не трябва да спите с бебето, ако сте пушачи, приемали сте алкохол, наркотици или лекарства, имате наднормено тегло. Не оставяйте бебето да спи до по-голямо дете или домашен любимец. Бебето трябва да спи със собствена лека завивка и да не се оставя на меки повърхности, до края на леглото или луфт.

Естествени материи

Органичният памук става все по-популярен, защото се отглежда без използването на вредни химикали, които имат неблагоприятно въздействие върху околната среда и здравето. Използването на синтетични торове, добавъчни вещества в почвата и други субстанции причинява огромни щети на почвата, водите, въздуха и множество живи същества. Естествените тъкани осигуряват естествена вентилация – така необходима за нежната бебешка кожа, която все още няма защитните свойства на кожата на възрастен. Вълнените дрехи действат като изолация срещу студ и горещина. Влакната от коноп и бамбук пък имат много добра попиваща способност и естествени антибактериални свойства.

Почистване и пране

Не е необходимо да гладите или да изварявате всичко за бебето, освен за ваше собствено успокоение. По-голяма предпазливост е необходима при недоносени бебета или деца с предразположеност към алергии. Прекаленото използване на дезинфекциращи средства унищожават и полезните микроорганизми, подобно на антибиотиците. Препаратите за почистване на подове, бани, тоалетни, прозорци съдържат токсични вещества, които дразнят очите, носа, кожата, често предизвикват алергии. Вместо с дезинфектанти и агресивни почистващи препарати можете да почиствате с вода, сода, оцет, лимонов сок, парочистачка или специални микрофибър кърпи. За ароматириране можете да използвате натурални етерични масла.

Добрият бебешки прах за пране (а и не само бебешки) не съдържа фосфати, ензими, оптически избелители и синтетични парфюми. На пазара вече се предлага достатъчно голям избор на екологични препарати за почистване и пране. Съществуват и други алтернативи като например сапунени ядки, яйца за пране и други.

Козметика

В първия месец бебето няма нужда от козметика – можете да го къпете само с вода. Мазането също не е задължително, но ако се налага бихте могли да използвате зехтин или кокосово масло. Използвайте минимално количество натурална козметика, която не съдържа парфюм, алкохол, парабени, формалдехид отделящи консерванти и други. Вместо еднократните мокри кърпички, можете да използвате кърпички за многократна употреба или просто да измиете бебето под течаща вода.

Играчки и други пластмаси

За съжаление пластмасата е навсякъде около нас. Внимателно преглеждайте пластмасовите играчки, които купувате или получавате като подарък. Те задължително трябва да имат знак, указващ от каква пластмаса са произведени. Най-опасните пластмаси са (3)PVC или V: Поливинил хлорид, (6)PS: Полистирол и (7)Other: Други – най-често поликарбонат (PC). Купувайте пластмасови шишета за хранене, купички и лъжички за бебета само ако върху тях има надпис, че не съдържат бисфенол А(BPA free). Най-безопасно е да избирате играчки от естествени материали като дърво, хартия, плат, метал.

Заключение

Темата за естественото родителство е дълга и освен всичко изброено дотук включва нежно и внимателно отношение към детето, зачитане и откликване на неговите нужди, уважение към неговата личност от най-ранна възраст. Живеем в един много забързан и динамичен свят и за съжаление се отдалечаваме от природата си и от инстинктите си все повече. Но можем да направим много неща, за да ограничим щетите, които нанасяме на планетата и вредните въздействия върху здравето на нашите деца. Изобщо не е необходимо да се вманиячавате на тази тема, но всяка ваша малка стъпка в тази посока има значение. Колкото повече родители осъзнаят необходимостта да отглеждаме децата си по-осъзнато и отговорно, толкова по-бързо ефектът ще бъде осезаем за всички.