Коликите са състояние на неутешим плач без видима причина при иначе здраво бебе. Те започват около втората седмица и продължават до към 3-4 месец. Бебето плаче повече от три часа на ден, три или повече дни от седмицата, най-често вечер. За повечето хора коликите са една мистерия в живота на бебето – за тях се говори винаги, когато не можем да си обясним защо плаче бебето – то е нахранено, сухо, топло… видимо всичко е наред, но продължава да плаче.

Има различни мнения за причините за колики при бебетата. Най-разпространената теория е, че те са резултат от незрялата храносмилателна система и отделяните от нея газове, от което червата се раздуват и това причинява болка. Няма обаче доказателства за това.

На пазара се предлагат най-различни капки против колики, най-често на основата на симетикон. Не винаги обаче дават очаквания вълшебен резултат, затова и търсенето на решения на този проблем продължава. Тук ще представя няколко алтернативни метода за справяне с коликите при бебетата.

Методът 5S на Харви Карп

Едно от обясненията защо плачат бебетата е теорията на д-р Харви Карп за липсвасщия четвърти триместър. Световноизвестният педиатър от САЩ казва, че бебетата се раждат незрели в много отношения – те са напълно безпомощни и не могат да направят абсолютно нищо самостоятелно за разлика от бебетата на много други бозайници, които могат да ходят от раждането. Човешките бебета се раждат толкова неразвити, защото хората имаме развит главен мозък и относително тесен таз и ако бебето остане повече време в матката, просто няма да може да се роди по нормален начин. Причината за необяснимия плач на бебето в първите три месеца, всъщност не са газове в корема, а незрялост на нервната система. За да бъде спокойно, средата в която расте в първите три месеца, трябва максимално да наподобява майчината утроба – това води до неврологичен отклик, който д-р Харви Карп нарича успокояващият рефлекс.  Той предлага 5 правила на успокояването или 5 S:

  1. Повиване (swadle) – стегнато обгръщане на цялото тяло. Това имитира положението в утробата, защото там няма много място и бебето не може да маха свободно с ръчичките си. Повива се така, че ръцете да са изправени покрай тялото, но крачетата не се стягат – те са свободни и свити. Бебето не е повито цял ден, само когато спи или е неспокойно.
  2. Поставяне на бебето настрани или по корем (side or stomach position) – обикновено по гръб бебетата се по-неспокойни, затова се носят в поза на една страна или по корем, когато се опитваме да ги успокоим.
  3. Ш-ш-ш – издаване на висок бял шум (shush) – в утробата никога не е напълно тихо, затова бели шумове като от сешоар, абсорбатор или прахосмукачка помагат на бебето да се успокои и да спи по-добре.
  4. Люшкане (swing) – ритмично поклащащо и подрусващо движение. Люлеенето е традиционен метод за успокоение на бебето, познат в цял свят. Още по време на бременността бебетата обичат да бъдат люлеени и започват да ритат повече, ако майката не се движи. След раждането люлеенето несъмнено им напомня за блаженото време в матката.
  5. Сучене (suck) – повечето бебета се успокояват, когато смучат нещо. Не забравяйте, че в матката бебето е получавало храната си непрекъснато през пъпната връв и че все още не познава часовника. Кърмете бебето на поискване, вместо да спазвате фиксирани часове за хранене. Така бебето ще е по-спокойно, а вие ще имате повече мляко.

Боуен терапия при колики

Техниката Боуен е холистичен терапевтичен метод, който използва нежни движения върху определени точки по тялото, активирайки неговите собствени механизми за самовъзстановяване. Тази техника има много добър ефект при бебешки колики – само четири движения по гръбчето и още три по коремчето и бебето става по-спокойно, спи по-дълбоко и се храни по-добре. Техниката няма странични ефекти или противопоказания.

През 2015-2016 г Българската Асоциация по Боуен Терапия проведе проучване относно ефективността на Tехниката Боуен срещу бебешки колики. В проучването взеха участие 15 Боуен терапевти и общо 170 бебета. На всички бебета бяха приложени Боуен сеанси веднъж на всеки 4 – 7 дни. Резултатите са забележителни – при 87% от бебетата настъпи пълно възстановяване или значително подобрение.

Остеопатия при колики

Остеопатите са специалисти по мускуло-скелетната система, работят с ръцете си и са способни да определят къде в тялото има някакви нарушения, кои костни структури и органи са разместени спрямо нормалното си положение, което може да доведе до мускулни спазми и болки. Чрез своите прийоми те извършват необходимите корекции, като по този начин се подобрява функционирането на всички органи и системи.

Дори когато минава без никакви усложнения, раждането е травматичен процес и може да доведе до дисбаланс в мускулно-скелетната система, ограничения в областта на главата и шията, трудности при сучене, колики, раздразнителност и безсъние. Американските остеопати са доказали взаимовръзката между травматичното раждане и проблемите със стомашно-чревния тракт при новородените. Изглежда има връзка между костните структури, които изпитват най-голямо натоварване при раждането (тилната и спепоочните кости)  и нервите, разположени в тази област, които осъществяват регулацията на храносмилателната система. Отстраняването на дисбалансите, които са настъпили в резултат от родовата травма, позволява да се възвърне нормалната подвижност на черепните кости, да се освободи напрежението и да се осигури нормалната нервна регулация на всички органи и системи на организма. След остеопатичното лечение бебето ще може да се храни, храносмила и отделя газове по-добре. Техниките, които се прилагат са много нежни и деликатни.

Техника при смяна на памперсите

Д-р Джон Едуърдс, хиропрактор от САЩ има свое обяснение за бебешките колики. Всеки път когато повдигаме дупето на бебето при смяната на памперса разместваме прешлените на гръбнака и нервите, които отиват към червата и това нарушава нормалното предаване на послания от червата към мозъка. Понеже се прави много пъти на ден, от това бебетата имат повече колики и стават по-неспокойни. Д-р Едуърдс препоръчва бебето да се завърта на една страна при смяната на памперсите вместо дупето да се повдига нагоре за крачетата. Това е важно за бебета до 6 месеца, които все още не могат да пълзят. След това извивките на гръбнака се променят и повдигането за крачетата вече не е такъв проблем.

Други методи

Другите неща, които можете да опитате при колики са:

Носене на бебето в слинг. Бебетата се чувстват изключително добре, когато са носени близо до мама. Бебето чува ритъма на сърцето на мама и нейния глас, усеща нейната топлина, люлеенето на нейната походка – по-този начин се постига и имитирането на майчината утроба, за което говорихме по-горе. Това го успокоява и удовлетворява потребността му от физически контакт. В същото време коремчето на бебето е нежно масажирано. Доказано е, че бебета, за които се грижат по този начин, плачат по-малко след хранене и страдат от стомашни проблеми много по-рядко.

Промяна в диетата на майката. Газообразуващите храни, биха могли да доведат до колики при бебето, въпреки, че не е задължително. Може да е разумно през първите дни и седмици на бебето да се избягват или ограничат зеленчуците от семейство кръстоцветни – карфиол, броколи, зеле, брюкселско зеле, бобовите храни – боб, леща, грах, нахут и подправките лук и чесън. Понякога бебето е чувствително към кравето мляко и е желателно майката да избягва млечни продукти. С времето постепенно въвеждайте тези храни в менюто си и наблюдавайте дали предизвикват неблагоприятни реакции при бебето.

Пробиотици. Има още една теория, че новородените имат недостиг на полезна бактериална, чревна флора (пробиотици), която подпомага храносмилането. От тази гледна точка даването на пробиотици може да помогне. Също така естественото раждане, кърменето и избягването на антибиотици без нужда подпомага изграждането на здрава чревна флора.

Топлина. Може да се сложи нещо топло на корема (затоплена пелена, специална възглавничка против колики със зърна от спелта или черешови костилки, топла струя на сешоара).

Масаж. Масажът на коремчето в посока по часовниковата стрелка може да помогне на бебето, но е по-добре да се прави профилактично, а не когато бебето вече плаче неутешимо.

Различни пози. Ако проблемът е погълнатият от бебето въздух, може да помогне изправената поза за оригване или носене в поза “тигър на дърво” – по корем върху ръката на родителя.

Със сигурност има и още неща, които не знаем за коликите, затова не претендирам за пълна изчерпателност на тази статия. Коликите несъмнено са голям стрес за родителите, но добрата новина е, че има решения и искрено се надявам, че  описаните методи ще имат добър ефект и при вашето бебе. Докато опитвате различните техники се въоръжете с търпение, подкрепа и не забравяйте да се грижите и за себе си. Защото спокойните и щастливи майки имат по-спокойни и щастливи бебета.

За повече информация:

– Книгата „Най-щастливото бебе“ на д-р Харви Карп

– Техниката 5S на д-р Харви Карп https://www.youtube.com/watch?v=mm3aJ78TXak

– Книгите „Книга за бебето“ и „Книга за привързаното родителство“ на д-р Уилям Сиърс и Марта Сиърс. (втората книга не е преведена на български The Attachment Parenting Book)

– Книгата „В търсене на изгубеното щастие“ на Джийн Лидлоф

– Техника за смяна на памперсите на д-р Джон Едуърдс https://www.youtube.com/watch?v=l9IDpEVkemM&app=desktop

– Техника на д-р Робърт Хамилтон The Hold https://www.youtube.com/watch?v=j2C8MkY7Co8