Емилия и бебе Нора 

Преди да започна историята на своето раждане, искам да споделя, че имах голям страх от раждането и съм безкрайно благодарна на Олга, с чиято помощ успях да се преборя с него. Препоръчвам горещо на всяка бъдеща майка курса за бременни на Олга, защото той за мен беше безценен помощник, за да имам едно страхотно първо раждане.

При мен раждането започна с леко изтичане на води малко след полунощ на 30.03. Водите бяха чисти и без мирис, чух се с моята дула Доли, за да ѝ кажа, че екшънът започва, но тъй като не последваха контракции, си легнах да поспя, следвайки съветите от курса на Олга. Към 4:30 сутринта започнаха контракции, първо на 8 -10 минути и след 2 часа вече станаха на 3-4 минути. Тогава отново звъннах на Доли и се разбрахме да тръгваме към болницата. Взех си душ и тръгнахме с мъжа ми, но заради часовия диапазон хванахме всички възможни задръствания, при мен болката се усили и когато стигнахме, бях убедена, че всеки момент ще родя. Оказа се обаче, че имам само 4-5 см разкритие…

Отидохме в родилна зала, където пробвах различни пози, масаж, но на мен ми беше най-удобно легнала и масажът имаше по-скоро обратен ефект, тъй като нямах болки в кръста. Доли и Олга ме напътстваха да дишам и да съм спокойна, но аз крещях и напъвах с всички сили.

Така започнахме да коментираме какво да направим за ускоряване на процеса, включително да сложим упойка, за да издържа, докато дойде момента за раждане. Преди да правим каквото и да е, Олга провери отново разкритието и за час се оказах с 9 см, наистина готова да раждам! Изненадах всички с толкова бързо разкритие за първо раждане, но явно че бебето беше решило да излиза веднага!

След малко контракциите се увеличиха още повече и както беше описвано в курса, изпаднах в странно състояние, все едно не бях на себе си. Постоянни контракции и адски силна, непоносима болка. Тогава поисках да се преместя в басейна, макар че бебето се очакваше всеки момент. Това беше страхотно облекчение, водата разреди контракциите, намали болката многократно и аз дойдох отново на себе си. Така имах щастието да усетя почти без никаква болка (бях без упойка) самото раждане на бебчето, както и да го наблюдавам съвсем адекватна. Трудно е да опиша с думи изживяването, когато бебето не беше съвсем излязло, чакахме последната контракция, но то отвори очи и започна да се движи под водата, беше като амфибия, толкова магическо. За мен беше невероятно преживяване, което ако човек не е виждал, не може дори да си представи! Наистина бебето водеше всичко, аз трябваше само да успея да следвам неговото темпо.

Нора се роди в 10:50 и ми я дадоха веднага, отложихме прерязването на пъпната връв, имахме чудесен първи контакт с нея и с таткото, който също ме подкрепяше през цялото раждане.

Отново благодаря на Олга за това, че превърна моето раждане от страх в едно незабравимо преживяване, такова, каквото си го представях в един идеален вариант! Благодаря на д-р Паликов за спокойствието по време на бременността и раждането, както и на целия екип на Ла Вита Нова!