През август 2015 изкарах акушерска практика в холистичен родилен център в Пенсилвания, САЩ, която беше част от годишния онлайн курс Midwifery essentials. Това беше една наистина уникална възможност, опит, който ще запомня за цял живот. Докато бях там се потопих в един напълно различен свят, друга култура, видях и почувствах съвсем различен подход към бременността, раждането и към живота като цяло.

Всички знаем, че подходът към раждането в България е медикализиран – рядко срещам жени, които са успяли да родят без медицинска намеса, а процентът цезарови сечения е много висок, близо половината от жените вече раждат със секцио. За съжаление акушерките са загубили своята традиционна роля. Ако сраняваме нашата реалност и това, до което се докоснах в родилния център в САЩ, смело мога да кажа, че се върнах от паралелна вселена. Контрастът беше огромен!

Клиниката, в която бях, се намира в Пенсилвания и обслужва основно общността от амиши, които живеят там. Амишите раждат най-често вкъщи, но и в самата клиника се случват раждания. По време на практиката имах възможността да участвам и да провеждам самостоятелно прегледи на бременни (опитните акушерки разчитат на ръцете си, а не на ултразвук), асистирах на домашни раждания и участвах в следродовия домашен патронаж. Там, където седалищни бебета и близнаци се раждат естествено в домашни условия, а различните сложни ситуации при раждането се решават с помощта на алтернативни методи като билки, хомеопатия и други, аз имах възможността да уча, да наблюдавам и да попивам всичко, което е възможно. И разбира се повечето раждания минаха спокойно и без никакви проблеми, както и трябва да бъде.

Бях впечатлена от всичко! И от невероятната клиника, в която се провеждат прегледите, курсовете за родители и самите раждания, в която всичко е обмислено до най-малката подробност и всеки детайл вдъхва доверие и спокойствие (за клиниката очаквайте отделен пост)… И от нежното, уважително отношение на акушерките към семействата и вниманието, което се отделя на всяка жена… И от непоколебимата им вяра в естествения процес на раждането – толкова сложен и толкова съвършен.

Постоянно усещах подкрепата на нашите прекрасни учителки – те ни предаваха своите знания и умения с огромно желание, вдъхваха ни увереност в своите сили и ни каниха да участваме в процеса. Имахме страхотни лекции и практически семинари – за билките и другите алтернативни методи, за спешните ситуации по време на раждане, за реанимацията на новороденото, следродовия кръвоизлив, шиенето на разкъсвания и много други. Получих отговори на множеството си въпроси. Безценна беше и възможността да обменяме опит с другите момичета от групата, някои от тях – опитни акушерки.

Това пътуване ми даде не само практически навици и огромно количество информация, то ми даде увереност, вдъхновение и ново ниво на разбиране. То ми даде толкова много, че не мога да опиша с думи – просто се върнах различна от това пътуване. С огромна благодарност и любов към нашите прекрасни учителки акушерките Даян и Гейл и към Катерина Перхова от списанието „Домашний ребенок“ от Русия, която направи тази практика възможна! Вие сте в сърцето ми завинаги!

Домашно раждане и родилни центрове. Правата на акушерките.

Една от основните ми задачи за пътуването беше да разбера как е уредена работата на акушерките в САЩ. Знаех, че е различно от България, но се оказа, че всъщност е различно в различните щати – всеки щат е почти като отделна държава със своите закони.

Всичко зависи от това дали в съответния щат акушерството се смята за медицинска дейност. В някои щати то не се смята за такава – жената си ражда, а акушерката е до нея. Това е нормална физиологична функция, която не изисква медицинска грижа. Естественото раждане е раждане без медицинска намеса. Няма нужда акушерката да бъде лицензирана, за да помага. Вече ако акушерката носи медикаменти или шие разкъсвания, това са медицински дейности и се налага лицензиране.

Там където акушерството се приема за медицинска дейност, всеки, който помага по време на домашно раждане, нарушава закона. Дори при неасистирано домашно раждане могат да обвинят жената, че оказва медицинска грижа на бебето. В повечето щати не е така. Според акушерката Гейл Харт, с която си говорихме по тези теми, тази концепция няма никакъв смисъл – акушерките не искат да се занимават с медицински дейности, те искат да помагат да се роди бебето.

В 24 щата ако няма медицинска дейност (епизиотомия, шевове, медикаменти), значи акушерката, която асистира на домашно раждане, не нарушава закона. Тези акушерки са легални. Преди беше така във всички щати, докато преди 10 години не се появи идеята да се лицензират акушерките. Основното предимство е, че ако акушерката е лицензирана, тогава застрахователните компании ще платят акушерската услуга, а родителите няма да плащат. Т.к. има много бедни хора, идеята беше всеки да може да си позволи акушерка.

В реалността не се получи точно така – много застрахователни компании не покриват акушерските услуги, независимо дали акушерката е лицензирана или не. Или покриват малка част и семейството пак трябва да плати. Тази ситуация е добра за родилните центрове, защото техните услуги се покриват. И така стана по-изгодно да се отвори родилен център. Но пак родителите трябва да доплащат някаква част и никой не получава безплатно раждане.

В останалите щати без лицензия не можеш да имаш акушерска практика. Жената може да роди вкъщи, но акушерката не може да помага. След въвеждането на изискването за лицензиране, процентът домашни раждания намаля за сметка на ражданията в родилен център.

Например в Орегон, където работи Гейл Харт, акушерките официално нямат нужда от лицензия, стига да не използват медикаменти, системи и да не правят шевове (медицински дейности). Най-вероятно се питате какво се прави, ако има разкъсвания – ами малките разкъсвания не се шият, третират се с билки и мехлеми и зарастват сами, а за по-големите, които стават рядко, жените се изпращат на лекар. Ако акушерката е лицензирана, тогава може да шие, да носи кислород, окситоцин, системи, инструменти и т.н.

Nurse midwife и midwife са все едно различни професии. Имат различно обучение и различна философия. Nurse midwife е акушерка-медицинска сестра, която в повечето случаи работи в болница под ръководството на акушер-гинеколог. А midwife е независима акушерка. В някои щати nurse midwife може да асистрира на домашно раждане, в други – не. Нещата постоянно се променят.

За родилните центрове, пак всичко зависи от щата – в някои щати има родилни центрове само към болница, в други ти трябва само къща и акушерки. В някои акушерката трябва да е лицензирана, в други – не. Услугите на лицензирания родилен център могат да минат през застрахователна компания. Изобщо има десетки нюанси, които зависят от щата. Друга държава, други закони и други проблеми.

Следва продължение…

Публикувано през 2015 г.