Цветелина и бебе Алина 
Моят успешен и дори лесен, а уж “невъзможен” VBAC!Моето раждане с любов, за което ще съм вечно признателна на Олга Дукат и д-р Паликов, както и на целия екип на Ла Вита Нова!
Границите на възможностите си ги определяме ние сами! Както обича да казва Оля, раждането се случва първо между ушите!
С множество операции за най-различни интервенции по матката, включително отворена коремна за премахване на миоми, хистероскопии и лапароскопия пак за миоми, корекция на т-шейп, още една лапароскопия, хистероскопии за надраскване, секцио и т.н. Всички специалисти не смееха да гарантират контрахилност, да конкретизират риск от руптура и почти всички изключваха възможността за VBAC. Тъй като мечтаех за VBAC, но не на всяка цена, до 9-ти месец с екипа на Ла Вита Нова планирахме “нежно” секцио (при старт на родилна дейност, бавно изваждане на бебче, отложено клампиране на пъпна връв, непосредствен контакт кожа до кожа, неразделяне на майка и бебе…). В 9ти месец направихме ехографски преглед при д-р Паликов, който не се впечатли толкова от всичките операции и след като видя ситуацията на ехограф, каза че според него трябва да пробваме естествено! Д-р Сигридов подкрепи също идеята като каза, че сме се погрижили за еластичността на матката и да не се притеснявам от руптура… Цяла бременност се настройвах че няма как да бъде естествено и изведнъж в 9-ти месец ми се дава шанс да опитаме… ! Леко се притесних, защото не се бях подготвяла изобщо в тази посока… Но идеята не беше за изпускане!!!
Прегърнах я с две ръце и запретнах ръкави за краткото време, което оставаше, да съм максимално готова. Изчетох за втори път книгата “Раждане с любов”, правих регулярни и дори ежедневни консултации с Яна Хараланова за преодоляване на различни страхове и спирачки, медитации, подготовка за различни техники за немедикаментозно обезболяване, защото по възможност не желаех никакви интервенции. През това време исках да отделям много внимание и на баткото, наложи се да правим извънреден ремонт, изнесохме се отвкъщи, ремонтът стартира, а моят багаж за родилното беше готов денят преди да тръгнем отвкъщи! И раждането започна, докато бяхме на гости… Водите изтекоха зеленикави на 26.02.2022 към 4:00, взех си душче и се свързах с Яни (дулата на Ла Вита Нова). С нея постоянно обменяхме информация. След като изтекоха водите за първи път в живота си усетих контракция, след което зачестиха стремглаво и в 8:00 бяхме в болницата с регистрирани добри тонове и 4 см разкритие. Настанена бях в нормална единична стая със съпруга ми, който беше неотлъчно с мен през цялото време и ми помагаше изключително много. Благодаря и на него за смелостта и подкрепата!
Към 11ч беше установено 9см разкритие и слязохме в родилна зала, където се настаних на топка и се разбрахме да повикаме Оля в момента, в който стартират силните напъни, а те стартираха още със следващата контракция! Преминах на столчето за раждане и в 12:09 прегърнахме нашата дъщеричка, която помагаше също активно на мама през цялото раждане и съм й безкрайно благодарна и на нея. И така се сбъдна още една мечта!!!
Благодаря не на последно място и на д-р Сигридов за грижите и цялостното проследяване на тази доста специфична бременност и че завърши така трепетно и щастливо по термин с една прекрасна жива и здрава госпожица в нашите прегръдки!!! Малко са думите, за да изразят благодарността ми към всички замесени в моето пълно щастие!!!