Носенето на бебето има множество ползи както за самото бебе, така и за неговите родители. Когато е близо до тялото на майка си бебето се чувства сигурно и защитено. Тези бебета са много по-спокойни и плачат по-малко. Това има положителни последици за цялостното им физическо, двигателно и умствено развитие. Носенето улеснява родителите – можете да бъдете навсякъде заедно с бебето си, да сте мобилни, да имате свободни ръце, лесно и бързо да отговорите на нуждите на бебето и да го накърмите дискретно на публично място.

Носенето на бебето може да бъде абсолютно безопасно, при условие, че се спазват някои основни правила. Ще разгледаме най-важните принципи на правилното носене в слинг или друг вид ергономично приспособление за носене.

Най-важните принципи, които важат за всички видове приспособления за носене са:

  1. Свободни дихателни пътища

Най-важното нещо при безопасното носене е да сме сигурни, че бебето диша свободно. В първите месеци то не може добре да контролира главичката си заради слаби мускули на вратлето. Затова трябва да внимаваме винаги да има два пръста разстояние между брадичката на бебето и гърдичките му, за да сме сигурни, че дихателните пътища няма да бъдат блокирани. В противен случай съществува риск от позиционна асфиксия (задушаване).

Когато носите бебето си в какъв то и да е вид носилка, трябва по всяко време да можете да видите личицето му. Върху лицето не трябва да има плат, а нослето не трябва да е забито във вашето тяло. Когато бебето заспи, можете да фиксирате главичката му с единия край на слинга, като отново проверите, че има два пръста разстояние между брадичката и гърдите му.

Наблюдавайте бебето си често – не трябва да чувате грухтящи, хъркащи звуци или затруднено дишане. Трябва да виждате, че бебето е спокойно и диша нормално. За всичките тези неща трябва да внимавате не само когато е в слинг, но и в столче за кола и други приспособления за бебета.

  1. Ергономична позиция на бебето

Най-безопасно е бебето да се носи във вертикална позиция, плътно притиснато с гърдичките и коремчето към гърдите на носещия родител. Бебето може да се носи във вертикална позиция от раждането. Докато не може да държи главичката си стабилно, слингът трябва да осигури адекватна подкрепа на вратлето (до ушичките). Когато бебето вече държи главичката си стабилно (обикновено над 3 месеца) е достатъчно платът на слинга да достига до подмишничките му.

Крачетата на бебето трябва да са в ергономична позиция, а именно широко отворени в поза „жабка” под ъгъл около 100 градуса. Коленцата са на нивото или по-високо от дупето и са свити под ъгъл от около 40 градуса. Така крачетата образуват буквата М. Ако вдигнете новородено бебе под мишничките, то само застава в тази позиция. Не е нужно да насилваме бебето да се разкрачи повече, отколкото то е готово. Крачетата не висят надолу и не се клатят. Ако са разтворени достатъчно широко, няма да ги подритвате докато вървите.

Тази позиция се препоръчва, защото е оптимална за развитието на тазобедрените стави. Когато крачетата не са широко разкрачени и висят надолу се увеличава рискът от дисплазия на тазобедрените стави. Това е проблем с образуването на тазобедрената става при бебетата. Тазобедрената става включва  топката на тазобедрената става (бедрената глава) и гнездото на тазбедрената става (ацетабулум). По време на първите няколко месеца от живота на бебето  е по-вероятно топката да бъде хлабава, защото бебетата са естествено гъвкави и защото ръбовете на гнездото са изградени от мек хрущял. Ако тазобедрените стави се държат в изправена позиция твърде рано, има риск, че топката ще деформира трайно  ръбовете на гнездото (дисплазия) или  постепенно ще се измъкне от гнездото (дислокация).

За да може да се развиват правилно тазобедрените стави, е добре крачетата на бебето да бъдат максимално разкрачени и свободни, така че бедрената глава да влезе добре в гнездото. Ергономичната позиция в слинг е чудесна профилактика на дисплазията, а освен това пелени, които държат крачетата разтворени и избягването на стегнатото повиване с изправени крака.

За да се постигне оптималната позиция на крачетата, платът на слинга трябва да е равномерно разпределен от едното до другото коляно на бебето.

Гръбчето на бебето е леко извито, тази лека С-образна извивка е физиологична при малките бебета. Не се опитваме да го изправим насилствено в приспособлението за носене. Бебето е разположено симетрично – не се накланя в едната или другата посока.

Слингът трябва да бъде достатъчно, но не прекалено стегнат, така че бебето да не се свлича надолу. Позицията на бебето трябва да е същата, както когато го държите на ръце без слинг. Това важи за всички приспособления за носене.

  1. Комфорт

Освен всичко изброено дотук, за комфорта и на двамата е важно бебето да бъде разположено на правилната височина. Главичката му трябва да е разположена достатъчно високо – така, че да можете да я целунете.

Най-ниската му част т.е. дупето трябва да се намира най-ниско на нивото на пъпа (талията) на родителя. Ако е по-ниско, центърът на тежестта неминуемо ще се измести и това ще доведе до болки в раменете и кръста. Когато бебето порасне и главичката му започне да ви пречи на гледката (след 4 месеца), можете да го преместите на хълбок или на гръб.

Безопасно приспособление за носене

Безопасно приспособление за носене е това, в което са спазени всички принципи на безопасност и е осигурена ергономичната позиция.

Бебето винаги трябва да бъде притиснато към носещия родител с цялото си тяло, все едно го носите на ръце а не да виси някъде в пространството като дамска чанта. Не са безопасни слинговете тип чанта, в които бебето се поставя в изгърбена позиция, потъва в слинга и брадичката му се притиска гърдите. Приспособленията тип кенгуру, в които крачетата на бебето висят надолу и се клатят не са оптимални за тазобедрените стави и е желателно да се избягват.

Ако поради някаква причина не се чувствате комфортно или не сте сигурни как да носите бебето, се обърнете към опитен консултант, който да ви помогне.