Положението на бебето в матката преди началото на раждането има голямо значение. Важно е не само дали бебето е с главата или със седалището надолу, но и накъде е насочено гръбчето му. Най-честата позиция е когато бебето е разположено с главата надолу, от лявата страна на майката, а гръбчето сочи към корема й. Това е идеалната позиция за раждане. Може да бъде и вдясно, също е напълно нормално. Важно е също бебето да си прибере главичката към гърдите. Това положение на бебето в корема наречено също оптимално фетално предлежание помага на шийката на матката да се разтвори по-лесно и раждането да протече без проблеми.

Ако гръбчето на бебето е насочено към гърба на майката (постериорна позиция или заден вид), тогава бебето ще трябва да направи доста по-голямо завъртане, за да се роди, а това отнема време. Такива раждания обикновено са по-дълги, по-трудни, често са съпроводени с болка в кръста. Можете да помогнете на бебето да заеме добра позиция с различни упражнения, които се правят в края на бременността. В случаите, когато се установи, че позицията на бебето не е оптимална, тези упражнения могат да бъдат безценни и дори да предотварят цезарово сечение.

Можете да подпомогнете оптималната позиция на бебето чрез:

  • Правилна стойка по време на работа и почивка
  • Ежедневни разходки, пилатес, плуване, бели денс, упражнение котешки гръб
  • Кръгови движения с таза на голяма топка
  • Ако е нисък тонуса на коремните мускули – може да се носи колан за бременни

Когато сте седнала, е много важно гърбът да бъде изправен, а опашната кост изнесена навън. Идеална е позата седнала с отворени крака и наведена леко напред, така че коремът да сочи надолу. Можете да седите по този начин върху голяма топка за раждане, например докато работите на бюро. По този начин гърбът ви естествено се изправя. Тази поза подпомага оптималното разположение на бебето в матката и е за предпочитане пред облегнатата назад поза, с която сме свикнали. Седенето на дивани и фотьойли облегнати назад води до притискане на вътрешните ни органи и до неправилна позиция на бебето. Гърбът на бебето е най-тежката му част и когато седим облегнати назад, гравитацията го кара да се завърта в неблагоприятната позиция с гърба към гърба на майката.

Не си кръстосвайте краката – това води до изкривяване на таза и отново – неблагоприятна позиция на бебето. Освен това се нарушва кръвообръщението на краката, води до отоци и крампи. За да може да се разшири и разтвори тазът, е добре колкото се може по-често да седите в клекнала поза или в поза по турски.

Когато спите или почивате, лягайте на една страна – за предпочитане на лявата. Това е най-удобно за вас и най-безопасно за бебето, освен това подпомага оптималната му позиция. Използвайте много възглавници, за да се наместите удобно.

Няколко специфични техники в случай на неблагоприятна позиция

Ребозо техники

За подпомагане на оптималната позиция се прави следното. Облегнете се напред в удобна поза – може да се облегнете на топка, на някаква мебел или просто да застанете на ръце и колене. Партньорът ви повдига тежестта на корема с помощта на ребозо (това е традиционен мексикански шал, но са подходящи и слинг, шал или чаршаф), без да го стяга и леко ви разлюлява, като прави движения подобни на пресяване в сито с малка амплитуда в продължение на около 5 минути, докато се изморят ръцете. Това отпуска мускулите, които не можете волево да управлявате и помага на бебето да се завърти в най-добрата поза – с гръбче към корема ви. Ако
позицията на бебето не е оптимална, можете да го правите всеки ден. Но дори бебето вече да е в добра позиция, това упражнение няма да навреди. Другият вариант на това упражнение е да легнете по гръб. Шалът минава под кръста ви и партньорът отново леко повдига тежестта на корема и прави люлеещи движения. Ребозо се използва и за обръщане на седалищни бебета, но това се прави само от акушерки и се изискват специални умения и знания.

Инверсия

Използва се в случаите на седалищно, напречно, както и постериорно предлежание. Понякога маточните връзки не са еднакви от двете страни на тялото. Често се случва при жени, които в ежедневието си извършват повтаряща се дейност, изискваща завъртане в областта на кръста (например, масажисти, медицински сестри, жени, които носят децата си на хълбок). Точно тук инверсията може да помогне. Жената застава в обърната вертикална поза. Матката за момент увисва на цервикалните връзки и така те се разтягат. С връщането в обикновена поза същите връзки се отпускат и съответно възстановяват симетричността си, а бебето може да се установи в добра позиция. Изпълнява се с помощта на диван или друга мебел на 30-50 см. височина от земята. Жената застава на колене на дивана и отпуска лактите на пода. Задържа в тази поза за минута-две и бавно се изправя. Ако бебето е с главата надолу, е достатъчно да се направи няколко пъти по 1-2 минути в няколко последователни дни. Ако бебето е седалищно, се прави по 2-5 минути няколко пъти на ден  в комбинация с други техники. Не се прави при астма, високо кръвно налягане, проблеми с очите, ако водите са изтекли и след като седалищно бебе се е обърнало с главата надолу.

На сайта http://spinningbabies.com/ има още много техники за различни ситуации, както и много подробни описания с видео и снимки.