Плацентата е много интересен и сложно устроен временен орган, който се образува по време на бременността и действа едновременно като белите дробове, червата, бъбреците и черния дроб на бебето. Плацентата претърпява множество трансформации във формата и функцията си между първия триместър, когато настъпва органогенезата, и остатъка от бременността, Това е органът, за който учените знаят най-малко към момента, но е от огромно значение за здравето и живота на бебето и майката.

Плацентата е уникален орган, именно защото е временен такъв. Тя расте заедно с бебето по време на бременност и след това се ражда заедно с него. Когато се роди, плацентата изглежда като плосък, кръгъл орган (от там и името й, от латински “placous” означава питка), който е наситен с дебели кръвоносни съдове. Пъпната връв на бебето е прикрепена към едната плоска повърхност на органа, която се нарича фетална страна на плацентата, докато обратната повърхност израства откъм матката на майката – това е майчината страна на плацентата.

фотограф Яница Карамаркова

Една или две плаценти?

Ако сте бременна с близнаци е възможно да се развият две отделни плаценти.

При двуяйчни близнаци, всяко бебе ще има своя собствена плацента. А при еднояйчните близнаци дали ще има една или две плаценти зависи от това кога оплодената яйцеклетка се раздели. Ако плацентата вече се е образувала, когато ембрионът се раздели на две, едната плацента ще поддържа и двата близнака, всеки от които ще има пъпна връв, свързваща ги с общата плацента. Ако разделянето се е случило по-рано, може да имате две плаценти – по една за всяко бебе.

Плацентите на близнаци,
фотограф Яница Карамаркова

Какво прави плацентата?

Плацентата е единственият орган, който съчетава и изпълнява функциите на няколко различни органа в едно.Тя действа като спасителна линия между майката и бебето, като гарантира, че бебето получава това, от което се нуждае от тялото на майка си. Функциите на плацентата са да:

  • осигурява на бебето кислород и хранителни вещества

Плацентата позволява на бебето да получава хранителни вещества и кислород, без да се налага директно да споделя кръвоснабдяването на майката. Това е важно, тъй като бебетата не винаги имат същата кръвна група като тяхната майка и директното смесване на кръвните потоци може да накара имунната система на майката да атакува кръвоснабдяването на плода. 

  • отделя непотребните за бебето отпадъчни продукти и въглероден диоксид обратно в майчината кръв за преработка
  • произвежда хормони и сигнални молекули, като човешки плацентарен лактоген (HPL), релаксин, окситоцин, прогестерон и естроген, от които и бебето, и майката се нуждаят по време на бременността

Някои от тези молекули насърчават образуването на нови кръвоносни съдове – както между тялото на майката и плацентата, така и между плацентата и бебето – за пренасяне на кислород към плода. Някои помагат на тялото на майката да се подготви да произвежда мляко (но също така предпазват от това лактацията да не започва преди раждането). Някои засилват метаболизма на майката, за да помогнат за доставянето на енергия както на нея, така и на растящото й бебе.

  • предава имунитет от майката на бебето и служи като защитна бариера за бебето срещу инфекции

 Антителата, които образува тялото на майката се предават чрез плацентата и на бебето и така се предава имунна защита, която го предпазва дори след раждането му

фотограф Яница Карамаркова

Кога се развива плацентата?

Плацентата започва да се формира веднага след имплантиране на оплодена яйцеклетка в матката, около седем до десет дни след зачеването. Тя е уникална с това, че е орган, който възниква от тъканта на два генетично различни организма – част от плацентата се развива от тъканта на стената на матката на майката, а друга част се развива от собствената тъкан на плода. След като бластоцистът (ембрионът в стадий бластоцист), влезе в контакт със стената на матката, той и майчината тъкан започват да растат заедно, за да може да образуват единен и сътрудничещ си орган, който ги свързва от тук нататък. Плацентата расте през цялата бременност, като в края на бременността е орган със средно тегло около 700 грама. Това развитие се случва до около 34 г.с., след това започва процесът на зреенето на плацентата, а след 37 г.с. седмица – на стареенето й.

Бременностите, при които плацентата не се развива правилно, обикновено водят до спонтанен аборт. Това може да се случи или поради проблеми с развитието на майчината маточна тъкан, или поради проблеми с развитието на феталната плацентарна тъкан. 

Кога плацентата поема контрол над ендокринните процеси?

Плацентата поема производството на хормони до края на първия триместър (12 г.с. от бременността). До този момент жълтото тяло управлява по-голямата част от този процес. Често симптомите на гадене и умора, така типични за много жени през първия триместър, изчезват след като плацентата поеме контрола през втория триместър.

фотограф MirelaPhoto https://www.facebook.com/MirelaPhoto/

Раждането на плацентата

След като бебето се роди, трябва да се роди и плацентата. Ако сте имали нормално раждане без усложнения и без употребата на медикаменти или епидурална упойка, раждането на плацентата може също да се случи по естествен начин и без намеси. Естествената трета фаза на раждането може да отнеме от няколко минути до около 1 час. Раждането на плацентата може да се ускори като заемете вертикална позиция, контактът кожа-до-кожа и засукването на бебето също спомагат за по-бързото раждане на плацентата. Самото раждане на плацентата се случва, когато получите отново контракции, които са последвани от усещането как плацентата се плъзга във влагалището.  


фотограф MirelaPhoto https://www.facebook.com/MirelaPhoto/

Клампирането на пъпната връв

В първите минути след раждането пъпната връв пулсира и кръвта от плацентата преминава към бебето. Тази кръв принадлежи на бебето, защото в утробата бебето, плацентата и пъпната връв функционират като едно цяло. В момента на раждането кръвта, която се намира в пъпната връв и във феталната страна на плацентата е между 80 – 100 мл. Това може да не изглежда толкова много, но реално е около 1/3 от целия обем на кръвта на бебето. Пъпната връв пулсира и кръвта, която постъпва към бебето от плацентата, му осигурява кислород, докато белодробното дишане се установи напълно. Това е застраховка от природата, че бебето ще получава достатъчно кислород до момента, в който ще е способно да диша самостоятелно, защото недостигът на кислород е изключително опасен. След като пъпната връв спре да пулсира, идва и подходящият момент тя да се клампира и да се отдели бебето от плацентата.


фотограф MirelaPhoto https://www.facebook.com/MirelaPhoto/

Културни практики, свързани с плацентата

Освен, че има толкова важна роля за бебето, плацентата изглежда по-много интересен начин – напомня дърво с множество разклонени клони, често се сравнява като символ с дървото на живота. Не е случайно, че се е превърнала в символ на духовната връзка между раждащата жена и Майката земя, свещената връзка между жената, детето и духовната трансформация. 

В много култури плацентата е от изключително духовно значение и с нея са свързани различни постпартум ритуали. Един от най-често срещаните обичаи е погребването на плацентата – заравянето й на определено място – може да е в дома на семейството, под дърво или друго важно или дори сакрално място. Смята се, че така детето остава свързано със земята, с корените си, с историята на прадедите си, че ще бъде закриляно от духовете, а душата му спасена. 

Днес, едни от модерните обичаи, разпространени най-вече в Щатите, са енкапсулацията на плацента и правенето на принт на плацентата. Енкапсулацията е процес, при който цялата плацента се превръща в капсули, които жените приемат като добавка. А принтът представлява потапянето на плацентата в акрилна боя и оставянето на отпечатък върху лист хартия като спомен от раждането на детето. 

Източници:

Graham J, Burton, Eric Jauniaux. What is the placenta? (2015)
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26428504/

Mayo Clinic, Placenta: How It Works, What’s Normal. (2020) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/placenta/art-20044425

Herrick E., Bordoni B. Embryology, Placenta. StatPearls [Internet]. (2022) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551634/

Cleveland Clinic, Placenta. (2022) https://my.clevelandclinic.org/health/body/22337-placenta

Weiss R. How to Make a Placenta Print. (2020) https://www.verywellfamily.com/how-to-make-a-placenta-print-4111073

Taylor M. Placenta Encapsulation: Is It Safe to Take Pills Made From Your Own Placenta? (2022) https://www.whattoexpect.com/first-year/postpartum-health-and-care/placenta-encapsulation/

Williams E. Placenta Wisdom, Rituals and Traditions. https://www.health4mom.org/placenta-wisdom-rituals-and-traditions/