Клиниката, в която преминах акушерска практика, несъмнено заслужава отделна публикация. Това е сбъдната акушерска мечта и не мога да опиша възторга си от това да се намирам на такова място.

Клиниката има два етажа. На първия етаж се води женската консултация, курсовете за бъдещи родители и прегледите на майки и бебета след раждането. На втория етаж се случват раждания, след което семействата остават там обикновено не повече от няколко часа, но при необходимост може да се остане и повече.

В клиниката няма нищо, което да може да разстрои или уплаши бъдещата майка. Дървен под, стелажи с огромно количество билки, тинктури, книги, красиви перденца на прозорците и мебели от миналия век. Дори гинекологичният стол не изглежда плашещо. По стените висят картини, изпипан е всеки детайл, дори дребни предмети са внимателно подбрани. Близо до входа има малка стая с играчки, в която децата могат да се забавляват, докато мине прегледа на мама.

Ретро обстановката не пречи на акушерките да работят в крак със съвременните тенденции. Има възможност да се вземат изследвания на кръв и урина, част от тях се правят на място в клиниката, част от тях се изпращат до лаборатория.

Стаите за раждане са изключително уютни, с огромни легла, топки за раждане, има и две вани. Обстановката е максимално близо до домашната, няма нищо, което да напомня за болница. Ражданията, които се случват тук, протичат без или с минимална медицинска намеса. Когато възникват усложнения, жената и бебето се транспортират в болница.

За това как протича женската консултация и самото раждане, ще напиша отделни публикации. Сега бих искала да покажа снимки, за да усетите атмосферата на това вълшебно място.

Къщата:

Рецепция:

Кабинет за женска консултация:

Гинекологичен стол:

Зала за курсове за бременни:

Стелажи с билки, тинктури, книги (има и още много освен тези):

Детска стая:

Стая за раждане:

В клиниката има две вани:

Стаи за престой след раждане:

Така изглежда едно алтернативно място за раждане. Подобни родилни къщи с обстановка близо до домашната, съществуват в много страни по света. Да се надяваме, че скоро и в България жените ще имат по-голям избор.

Публикувано през 2015 г.