Продължавам с разказа за моята акушерска практика в Пенсилвания, САЩ. Днес ще стане дума за проследяването на бременността и подготовката за раждане.

Женската консултация се води само от акушерки. Към лекар и болница се обръщат само при проблеми. Ултразвук в повечето случаи не се прави изобщо или се прави 1-2 пъти. Това може да звучи много странно тук, където ултразвукът е основен елемент от проследяването на бременността. (Mежду другото масовото му използване е сравнително отскоро, например майка ми не е правила ултразвук когато е била бременна). Амишите не искат да знаят пола на бебето предварително, а и не биха направили аборт по религиозни причини, дори да има проблем с бебето.

Първото посещение в женска консултация включва:

–          Запознанство, попълване на медицинска карта, медицинска история – много въпроси за заболявания при нея и в семейството. Подробен разпит за аборти, раждания, пие ли медикаменти, билки, добавки, слушат й бели дробове и сърце.

–          Пускат се кръвни изследвания (Пълна кръвна картина, кръвна група и резус фактор, антитела за рубеола и токсоплазмоза, хепатит А, В, С, Хив, сифилис, кръвна захар на гладно). В 28 г.с. се повтарят всички кръвни изследвания. Правят се допълнителни изследвания, ако е необходимо.

– Определяне на вероятния термин за раждане

– Може да има вагинален преглед и да се вземе цитонамазка

– Дават се препоръки за хранене на физическа активност

– На всяка жена се дава папка с подробни печатни материали, която включва списък с книги за четене, препоръки за хранене, списък кои храни какво съдържат, дневник на храненето, рецепти, витамини и добавки, билки, какво да избягват, какви упражнения да правят, как се развива бебето по седмици, списък с необходими неща за домашно раждане, признаци за истинско и фалшиво раждане, грижа за зъбите (често имат проблеми), стрептококи група Б – защо се прави изследването и необходимо ли е, описание на процеса на раждане с картинки, масаж на перинеума (препоръчват го на всички от 35 гс), подробни инструкции за след раждане, за бебето, за кърменето, къпане, смяна на памперси, как да си преглеждат самостоятелно гърдите, профилактика с вит.К – какво е защо се прави, контракции след раждане, информация за мускулите на тазовото дъно. Има и списък с термини, които често се използват, за да е сигурно, че всяка жена разбира всичко, което й говорят акушерките.

След това до 32 г.с посещенията са всеки месец, от 32 до 36 гс – на всеки 2 седмици, от 36 до 40 гс – всяка седмица, и 2 пъти в седмицата след термина.

На всяко посещение се прави:

–          Измерване на кръвно и пулс

–          Измерване на хемоглобин със специално апаратче

–          Измерване на тегло

–          Урина – тест лентички за захар, белтък и левкоцити. Ако урината е тъмна, им препоръчват да пият повече вода

–          Измерва се височината на фундуса на матката (обиколка на корема не се мери)

–          Палпация – това е опипване на корема, с помощта на която опитните акушерки се ориентират за всичко – размера и позицията на бебето, дали расте нормално, количеството околоплодни води, колко бебета има вътре и т.н.

–          Слушане на тонове с акушерска слушалка, рядко с доплер

–      Отбелязва се дали майката е имала проблеми (кървене, повръщане, замайване, отоци, температура, главоболие, гъбички, запек, умора, крампи, разширени вени, контракции и др) и какви препоръки са дадени, как се храни и упражнява ли се, има ли апетит, спи ли добре, кога е усетила детските движения и активно ли е бебето, има ли контракции на Бракстън Хикс и т.н. Ако има някакви неразположения, се дават съвети как да се справи с тях с природни методи.

–          Освен това акушерките подробно разпитват и вникват в цялостната ситуация – бит, семейни проблеми, почива ли майката, емоционален климат, има ли болни вкъщи и т.н. Обръща се задълбочено внимание на всяка жена – всяка среща трае около час. Дават се холистични съвети за здравето, много подробни съвети за храненето – огромно значение се придава на начина на хранене за превенция на различни проблеми. Акушерките оказват на майките емоционална подкрепа.

–          Тъй като жените често се хранят неправилно и имат анемии и други дефицити, често се предписват природни хранителни добавки, витамини, в клиниката има няколко шкафа с тях. Много често се използват различни билки. Има специални смески Pregnancy tea, labour tea, postpartum tea и други.

–          Изследване за Стрептококи група Б – между 35-37 гс. Стандартно в Америка го предлагат на всички. Ако тестът е положителен се влива антибиотик по време на раждане. Акушерките в родилния център не подкрепят тази практика. Те прилагат пробиотици две седмици преди термина. Повечето жени амиши отказват този тест. В някои щати със стрептокок не може да ражда вкъщи.

–          Съветват да се проверят зърната на гърдите дали не са плоски или вдлъбнати, да се ходи без сутиен, друга подготовка на гърдите няма.

–          Биохимичен скрининг – амишите не правят такъв, иначе се прави около16 гс.

–          Ако майката е Рх отрицателна следят антитела, прилага се Анти Д гамаглобулин след раждане, ако бебето е положително

–          Обучават майките да преброяват детските движения в последния триместър на бременността – Count the kicks

–          Запис на тонове не се прави рутинно, само ако акушерките имат съмнения, че бебето не расте  или ако има някакви съмнения при прослушването на тонове.

Курсове за бременни

Те се организират редовно за двойки, които чакат бебе за първи път. Бременните винаги идват с мъжете си.

Основното послание на курса е, че раждането е нормален физиологичен процес. Бог ни е създал, за да можем да раждаме. Според тяхната статистика 85% от раждания са нормални, 10% изискват опитни ръце и само 5% се нуждаят от медицинска помощ. Освен това емоциите и телесните функции са тясно свързани.

Разказват за оплождането, развитието на бебето по време на бременността, обясняват за позициите на бебето, какви упражнения да правят, за да се обърне в добра позиция. Учат се техники за дишане и други немедикаментозни методи – водно раждане, аромамасла, пеене и др. Курсът има практическа част с упражнения.

Обясняват, че средно първо раждане трае 18 часа. Labour is timeless – it takes what it takes. Don’t put it on the clock. Съветват ги да не се хвалят на приятелки, ако имат бързо раждане, за да имат реални очаквания. Повечето раждания се случават между 12 и 6 сутринта – затова да лягат рано, да се наспиват. Да спят в началото на раждането, защото може да се роди и на следващата нощ. Обясняват подробно целия процес на раждане – как се спуска и завърта бебето, че напъните могат да траят 1-4 часа. Учат бащата да й каже, че вижда бебето, когато то се показва.

Изключително подробно се обяснява за усложненията и различните медицински ситуации, които могат да възникнат. Явно не се притесняват да уплашат жените, а искат да са добре подготвени и да приемат медицинската намеса, когато тя е наложителна.

По време на женската консултация, акушерките се срещат многократно с жените и имат възможност да опознаят тях и тяхната ситуация. Жените имат възможност да зададат всичките си въпроси, да споделят своите тревоги и притеснения, да се почувстват разбрани и обгрижени. По този начин се създава доверие между жените и акушерките. Аз вярвам в този модел и съм се убедила на практика, че той работи.

Публикувано през 2015 г.