Очаквате бебе. Независимо дали е първо или следващо дете най-вероятно се тревожите за всичките промени, които ви предстоят.

Как ще се справя с раждането? Колко силна ще бъде болката? Колко дълго ще продължи? Дали ще издържа? Бих искала да родя естествено, но дали ще се справя без упойка? Дали няма да възникнат проблеми, които да доведат до оперативно раждане? Налага се да родя със секцио, но дали ще мине безпроблемно? Ще бъдем ли добре аз и бебето? Ще бъде ли екипът внимателен и подкрепящ? Всичките възможни усложнения при раждане, за които чувам и чета, ме карат да се тревожа.  

Дали да поканя ли партньора ми на раждането? От една страна имам нужда да усещам неговата подкрепа, но от друга страна дали няма да се проваля пред него? В каква светлина ще мe види той? Как ще му се отрази, ако присъства на раждането? Дали няма да е прекалено голям стрес за него и дали сексуалният ни живот ще се промени след това?

Как ще се справя с новите си отговорности като майка? Ще мога ли да дам най-доброто на детето си? Как ще се промени животът ми? Ще имам ли време да правя нещата, които обичам? Как идването на бебето ще се отрази на връзката ми с партньора?  Дали ще имам неговата подкрепа? Как ще реагира по-голямото ни дете на появата на бебето? Ще има ли ревност? Ще мога ли да обръщам достатъчно внимание и да отговоря на нуждите на всяко едно от децата и същевременно да имам време и за моите собствени нужди?

Всички тези и още толкова много тревоги и притеснения… Вие не сте първата и не сте последната жена, която си задава всички тези или други подобни въпроси и се чуди дали ще се справи. Няма майка, която да не минава през това, независимо колко пъти е раждала.

Раждането на дете е свързано с много голяма трансформация за жената и цялото семейство. Не трябва да се притеснявате от това, че имате своите страхове и на моменти се чувствате объркана. Това е естествено.

От личен опит знаем, че ако тези проблеми и страхове не бъдат адресирани навреме, те продължават да тежат и оставят следа върху последващия живот на жената, отразяват се на връзката с бебето и партньора и пречат на жената да се реализира като щастлива майка. Колкото по-бързо адресирате всички тези въпроси и притеснения, толкова по-бързо ще намерите решения и те ще престанат да ви тежат.

А решение има и то се предлага от специалист с богат личен и професионален опит. Анастасия Грозева е психолог, но и майка на 4 деца. Не само на теория и от книгите, а и от личен опит, тя знае какво преживяват бъдещите майки. Преминала е през две травматични раждания чрез цезарово сечение, а след това и много сериозна подготовка и е успяла да сбъдне мечтата си за VBAC и може да се похвали с две прекрасни естествени раждания във вода.  Консултирала е стотици жени и семейства и сега е готова да помогне и на вас.  Благодарение на своя опит и познания, тя е човекът, който би могъл най-добре да ви подкрепи.  

Всичките ви въпроси и притеснения, могат да бъдат отговорени много по-адекватно, когато имате насреща човек, който няколко пъти е преминал лично през бременност и раждане и в същото време има професионална подготовка. По време на срещите с Анастасия ще имате възможност в спокойна обстановка да изкажете всичките си страхове и да бъдете разбрана и изслушана. Ще ви бъдат дадени насоки, които вече са проверени на база на дългогодишна работа с много жени в България. По време на този щастлив, но и изключително емоционален и уязвим период, ще бъдете съпроводена и подкрепена от професионалист, но и от жена и майка, която е минала по този път и ще ви разбере. 

Особено голяма нужда от подкрепа имат жени след загуба, травматично раждане, раждане след секцио. Една такава опитност несъмнено оставя дълбок отпечатък върху нас и има нужда от време, за да бъде преживяна, осмислена, изговорена и преодоляна. В тези деликатни ситуации жената има нужда от подкрепа, за да може да приеме предишния си травматичен опит и да се подготви за следваща бременност, която да прегърне с радост.

Но изобщо не е задължително да имате конкретен проблем или травматичен опит, за да потърсите подкрепа, защото периодът е свързан с изключително много промени и интензивни емоционални преживявания за всяко едно семейство. Традиционно във всички култури по света, жените са обменяли опит, а бъдещите майки са били подкрепяни от други опитни жени и е време да възродим тази традиция. Не сте сами!

Подходът на Анастасия Грозева е хармонично интегриран в концепцията на екип Ла Вита Нова и допълва работата на другите специалисти от екипа в посока насърчаване на естественото раждане винаги, когато е възможно, ранен контакт между майката и новороденото, кърмене и привързано родителство.

Контакти: anastassia.grozeva@gmail.comhttps://www.facebook.com/AnastassiaGrozevaPsychologist/, гр. София, ул. Искър 45, Ателие за семейството Пегас.