В повечето болници детето се отделя от майката веднага след раждането за период от 2 до 24 часа или дори повече. Много често казват, че майката трябва да си почива след раждането, а и бебето също трябва да се адаптира през първите два часа в специална среда, поставено под затопляща лампа. Крайно време е да се развенчаят тези митове, защото вече има множество научи изследвания, които потвърждават, че ранният контакт има огромно значение за изграждането на връзка между майката и детето, играе важна роля за началото на успешно кърмене и има още много други предимства. Всичко, от което се нуждае едно здраво новороденото бебе е неговата майка!

Връзка между майката и бебето, кърмене

В първите два часа след естествено раждане без упойки и медикаменти бебето е особено будно и активно, гледа с широко отворени очи и е готово за срещата със своята майка. Тези два часа се наричат чувствителен период. Бебето е будно благодарение на отделянето на норадреналин по време на раждането. Вижда най-добре на разстояние около 20 см – равно на разстоянието от гърдите до лицето на неговата майка. Това, че я гледа, подпомага изграждането на връзка между тях, така нареченият бондинг.

Когато е поставено голо в контакт кожа-в-кожа, постепенно започва да души и да лиже кожата на майката, да се върти и да търси зърното. Инстинктът го движи, то свива крачета и ръчички и е възможно самО да се придвижи до зърното и да засуче правилно без помощ от страна на майката и персонала. Този процес не трябва да се форсира, трябва да стане спонтанно. Биологичното засукване би могло да отнеме около час- час и половина, но когато бебето засуче по този начин, то няма да има проблеми с правилното засукване и в последствие и това увеличава шансовете за успешно и по-продължително кърмене.

Нивата на окситоцин, който отделят майката и детето веднага след раждането са изключително високи. Това подпомага контрахирането на матката, отделянето на плацентата, предотвратява кръвоизливите след раждане. И има огромна роля за емоциите и поведението на двойката мама-бебе.

Д-р Мишел Оден твърди, че когато ранният контакт е необезпокояван това спомага за развитието на особена чувствителност към нуждите на бебето от страна на майката и намалява риска от следродилна депресия. В някои страни се наблюдава драстично намаляване на броя изоставени деца след въвеждането на ранният контакт и неотделянето на бебетата от майките.

Психологически комфорт и по-добра адаптация

Макар и да е необходим и полезен, раждането несъмнено е стрес за бебето. Преходът към новата среда е свързана с много остри усещания – драстична разлика в температурата (от порядъка на 10-15 градуса, това е все едно да скочиш в ледена вода), разлика в пространството – то изглежда безгранично, за разлика от тясната утроба, ярка светлина и резки, неприглушени шумове.

Единственото нещо, което бебето познава в този нов свят е неговата майка. Познава нейния глас, туптенето на сърцето й, нейната топлина, дори миризмата на секрета на жлезите на Монтгомъри върху гръдните зърна наподобява мириса на околоплодната течност. Бебето е готово да направи този огромен преход – от утробата на майката в нейните ръце, но не е готово за още по-голям – да бъде разделено от нея. Правени са изследвания, които показват, че бебетата разделени от майките си плачат 10 пъти по-често отколкото бебета, които са били във физически контакт с майките си.

Озовавайки се върху майка си, бебето разбира, че всичко е наред, но стресът е твърде голям, когато е отделено от нея. Нарастват нивата на хормоните на стреса в организма на бебето, сърдечната дейност, дишането, температурата са по-нестабилни. Нивата на глюкоза в кръвта са по-ниски при отделените бебета, в сравнение с бебетата поставени кожа-в кожа (Когато бебето е отделено и плаче, пулсът и дишането му се ускоряват, организмът се приспособява към това с временно понижаване на кръвната захар). Също така са по-ниски нивата на кръвното рН при отделените бебета. Ранният контакт спомага за по-плавен и нетравмиращ преход към новата среда.

Бактерии

Контактът кожа-до-кожа с майката има защитно действие. Бебето се колонизира с микроорганизмите на неговата майка, вместо с резистентните към антибиотици микроорганизми, които често се срещат в болниците. Микробната среда на майката е безопасна за бебето, понеже споделят едни и същи антитела. Коластрата от своя страна е необходима за колонизиране на чревната лигавица. Много е важно веднага след раждането бебето да се сложи голичко върху корема на майката, така нареченият контакт кожа-в-кожа.

Терморегулация

Има възражения срещу ранния контакт с довода, че се налага бебето да бъде стоплено върху специален затоплящ плот с лампа. Действително новородените бебета лесно се охлаждат, но майката без проблем може да изпълни ролята на жив затоплящ плот с идеалната температура 36-37 градуса. Когато бебето е поставено върху нея и е добре завито отгоре, няма никаква опасност то да бъде преохладено, напротив, телесната му температура се стабилизира по-бързо. Гърдите на мама са най-доброто място за поддържане на температурата на бебето.

И така да обобщим накратко предимствата на ранния контакт кожа-в-кожа

  • Психологически комфорт за майката и бебето
  • За майката: контрахиране на матката, отделяне на плацентата, намалява риска от кръвоизлив
  • За бебето: по-стабилна телесна температура, дишане, сърдечна дейност, рН на кръвта, нивото на глюкоза в кръвта, намаляват нивата на хормоните на стреса
  • Кожата на бебето се колонизира с бактериите на неговата майка
  • Увеличават се шансовете на успешно кърмене
  • Спомага за изграждането на връзка между майката и бебето

Когато поради медицински причини или поради болнични практики, ранният контакт с бебето не е възможен, не се отчайвайте. Използвайте първата възможност, за да наваксате това време заедно. Не се страхувайте, че това ще се отрази негативно върху връзката ви с вашето бебе, защото това е процес, който изисква време. Нормално е дори да се чувствате дистанцирани от бебето и е важно да го осъзнаете, признаете, да го обсъдите с партньора си, да не се обвинявате. Отделете време за изграждане на връзка с бебето. Започнете днес и сега. Използвайте минутите, когато сте заедно. Сложете бебето в контакт кожа-в-кожа, говорете му, гушкайте го, кърмете го, дайте воля на чувствата си. Любовта лекува всичко.

Литература и изследвания:

  1. Christensson K, Siles C, Moreno L, Belaustequi A, De La Fuente P, Lagercrantz H, Puyol P, Winberg J. Temperature, metabolic adaptation and crying in healthy full-term newborns cared for skin-to-skin or in a cot. Acta Paediatr. 1992 Jun-Jul;81(6-7):488-93.
  2. Bergström A, Okong P, Ransjö-Arvidson AB. Immediate maternal thermal response to skin-to-skin care of newborn. Acta Paediatr. 2007 May;96(5):655-8.
  3. Moore ER, Bergman N, Anderson GC, Medley N. Early skin-to-skin contact for mothers and their healthy newborn infants. Cochrane Database of Systematic Reviews 2016, Issue 11. Art. No.: CD003519. DOI: 10.1002/14651858.CD003519.pub4.
  4. Marshall Klaus, Mother and Infant: Early Emotional Ties, Pediatrics, November 1998, VOLUME 102 / ISSUE Supplement E1