В днешно време раждането във вода е разпространено в развитите държави по света – прилага се в болниците, в родилните центрове и при раждане у дома. В България водното раждане е въведено през 2006 г. Изследванията потвърждават безопасността на водното раждане и методът предизвиква ентузиазъм сред майките.

Предимства на раждането във вода

  • Намаляването на болката е основната причина, поради която жените избират водното раждане. Благодарение на релаксацията, която водата дава, намаляването на напрежението и страха, ефекта на безтегловност и възможността да се заемат различни пози, повечето жени усещат контракциите по-малко болезнени.
  • Съкращаване на продължителността на раждането. Потапянето във вода ни помага да се отпуснем, да се почувстваме комфортно, премахва задръжките, спомага за отделянето на окситоцин и намалява нивата на адреналин. Затова често след потапянето във вода контракциите стават по-ефективни и раждането напредва по-бързо.
  • По-малко медицински интервенции. Потапянето във ваната дава усещане за интимност и лично пространство, позволява на жената да се концентрира върху своите усещания. Прегледите и интервенциите са сведени до минимум, а сърдечните тонове на бебето се проследяват периодично докато жената е във водата. Нуждата от медикаментозно обезболяване също намалява.
  • Намалява се рискът от разкъсвания, защото водата омекотява тъканите и позволява на перинеума да се разтегне по-лесно. Рискът от епизиотомия също е по-малък.
  • По-нежно раждане за бебето и по-плавен преход към новата среда, все пак то е живяло във водна среда през 9-те месеца на бременността. По време на трудни раждания, ваната би могла да бъде незаменима.

Как диша бебето при раждане под вода?

Много е интересен процесът на започване на дишането при новороденото и това защо родените под вода бебета не се давят. Има няколко фактора, които предотвратяват вдишването на вода от бебето, в момента, в който се ражда. 24-48 часа преди началото на спонтанното раждане, нивата на простагландин Е2 от плацентата нарастват значително. Това води до намаляване или спиране на феталните дихателни движения – ритмичните движения на мускулите на гърдите и диафрагмата, които бебето извършва по време на бременността, за да се “тренира” за бъдещото дишане извън утробата. По време на раждането нивата на простагландин Е2 са все още високи. Другият фактор, който се смята, че предотвратява вдишването под водата е температурната разлика. Водата във ваната е толкова близка до телесната, че организмът на бебето не реагира на нея. Така бебето си поема първата глътка въздух при допира със студения въздух на повърхността. Друг важен фактор, който предотвратява дишането под водата е рефлексът за гмуркане (the dive reflex) – когато субстанцията, която влиза в гърлото на бебето е течна, глотисът се затваря и бебето гълта тази субстанция, вместо да я вдиша.  Комбинацията от всички тези фактори предотвратяват вдишването на вода.

След като бебето се роди, плацентата продължава да го снабдява с кислород, но все пак не може със сигурност да се предвиди момента, когато тя ще започне да се отделя, спирайки притока на кислород. Дори пулсирането на пъпната връв не дава 100% сигурност, че получава достатъчно. Затова няколко секунди след като се роди бебето, трябва внимателно да се извади на повърхността. Тогава се задействат различни хормонални, химически и физически процеси и бебето започва да диша.

Как протича водното раждане?

Преди влизането във ваната се измерват пулса, температурата и кръвното налягане на майката, прави се запис на тоновете на бебето, за да е сигурно, че няма фетално страдание. Сърдечните тонове се следят на всеки 30 минути по време на първата фаза, а по време на втората – след всяка контракция. Апаратурата позволява тоновете да се следят без да се налага майката да излиза от ваната. Препоръчва се майката да влезе във водата, когато раждането е в активна фаза, а разкритието е 5-6 см. Наблюденията на специалистите показват, че ако жената влезе във водата прекалено рано (при разкритие около 3 см), раждането може да се забави или да се ускори за известно време, но да спре да прогресира след това. Докато ако влезе след постигането на разкритие около 5-6 см, раждането често се случва в рамките на следващите часове. Понякога обаче ако раждането е много дълго и тежко, водата би могла да помогне на майката да се отпусне и процесът да потръгне т.е. в някои случаи е възможно да се влезе и по-рано. Ако раждането се забави във водата, се препоръчва жената да излезе от ваната и да заема вертикални позиции.

По време на първата фаза температурата на водата може да е 32-36оС. Тя се приспособява към желанията на жената в рамките на тези стойности. Дълбочината на водата трябва да бъде такава, че да покрива гърдите на майката, когато седи, но да са открити раменете й. Ако на майката й стане лошо във водата, но показателите й са в норма, най-вероятно е прегряла и тогава отварянето на прозорец и пиенето на студена вода може да помогне. По принцип е добре жената често да поема течности, докато е във ваната и да й се мери температурата редовно.

За самото раждане на бебето водата трябва да е 36-37 оС – мери се непосредствено преди да се роди и се затопля, ако трябва. Ако втората фаза  е продължителна, е по-добре жената да излезе от ваната. Когато се роди бебето се подава внимателно на майката. Добре е главата му да е отвън, а тялото да е във водата, за да не се охлади. Стаята трябва да е много топла. Ако не е много продължителна третата фаза и няма обилно кървене, плацентата би могла да се роди във водата.

Някои лекари се притесняват от инфекции по време на водното раждане и това е една от основните причини да са скептични към идеята. Изследванията показват, че няма значително повишаване на процента на инфекциите при водните раждания.

Има много филми, които показват раждането във вода (Birth into being, La Premier Cri и други) – наистина гледката е впечатляваща и много вълнуваща. Самият факт, че имаме и тази опция, според мен е огромна стъпка напред. Хубаво е жената да има избор дали да роди във вода или не, както и да може свободно да промени решението си според конкретните си нужди по време на раждането.