Пролактинът е познат като хормон на майчинството и е хормонът, който отговаря за производството на мляко и за кърменето. При кърмещите майки бозайници той предизвиква агресивно защитно майчинско поведение. Нивата на пролактин  нарастват през бременността, но отделянето на кърма по време на самата бременност е потиснато хормонално, дотогава докато не се роди плацентата. Нивата на пролактин нарастват по време на раждането и достигат своя пик, когато се роди бебето. 

Пролактинът също е хормонът на подчинението (при големите маймуни водачът има най-ниски нива на пролактин) и води до известно ниво на безпокойство. По време на кърмене това активира бдителността на майката и я кара да постави нуждите на  бебето на първо място. Бебето също отделя пролактин в утробата, високи нива са открити и в амниотичната течност. Функцията на пролактина за бебето към момента е неясна.

Пролактинът е важен хормон за репродукицията и синтеза на мляко. Той адаптира  майчината физиология на бременността и кърменето, помага адаптацията на майката.  Покачването на пролактина при майката от ранна бременност намалява стреса и е  благоприятно за бебето. В по-напреднала бременност покачването на пролактин води до  формирането на пролактинови рецептори в мозъка и в млечните жлези. 

Пролактинът в  амниотичната течност помага за подготовката на белите дробове за дишането. Нивата на пролактин при бебето се покачват близо до спонтанното начало на раждането и най-вероятно подпомагат прехода на новороденото към новата среда. 

Пролактинът при майката парадоксално пада, когато раждането прогресира (извън  раждането, стресът води до отделяне на пролактин). Покачва се рязко, когато наближава самото раждане на бебето, най-вероятно заради пиковете на бета-ендорфини и окситоцин. Пролактинът стимулира пика на окситоцин, когато се роди бебето. 

Високите нива на пролактин в първите часове след раждане подпомагат продукцията на мляко и адаптацията на майката. Пиковете на пролактин и кортизол заедно с честото поставяне набебето на гърда, помага за формирането на пролактинови рецептори, което ще помогне за последващата продукция на мляко. Високите нива на пролактин в началото на кърменето се свързват с намалена тревожност, агресия, мускулно напрежение, и повишена социална  привлекателност, което помага на майките да приоритетизират грижите за бебето.  

Разпространени практики, които влияят върху отделянето на пролактин

  • Стресът при раждане във връзка с болничните родилни практики, може да намали секрецията на пролактин, което ще се отрази негативно върху кърменето.
  • Епидуралната анестезия може да доведе до понижаване на пролактина с неясни последствия.
  • Индукцията със синтетичен окситоцин също се отразява върху естественото отделяне на пролактин. 
  • Простагландините потискат пролактина, което ще се отрази на успеха на кърменето. 
  • При раждане чрез секцио отделянето на пролактин може да бъде намалено или да липсва, което ще се отрази на производството на мляко. Това заедно с други фактори намалява  шансовете за успешно кърмене. 
  • Новородените имат по-ниски нива на пролактин при раждане чрез секцио, което повишава риска от дихателни проблеми и хипотермия.  
  • Разделянето на майката и бебето също влияе на нивата на пролактин след раждане. Ако  раздялата пречи за ранно и често кърмене, това дългосрочно ще се отрази на количествата  мляко и успеха на кърменето. (Buckley, 2015)